‘De RUG is geen politie’

De ontgroeningscultuur moet veranderen. Maar de RUG gaat te ver door bestuursbeurzen voor student-bestuurders stop te zetten of op te schorten. De universiteit hoeft niet de tweede politie van Groningen te zijn, betoogt Henk-Jan Wondergem van studentenpartij Lijst Calimero.

Onlangs besprak de Universiteitsraad het jaarverslag van de Advies Commissie Introductietijden. Lijst Calimero wil dit rapport aangrijpen om een zorgelijke trend te benoemen: het gebruiken van het profileringsfonds als machtsmiddel tegen het gedrag van verenigingen. Hiervoor is het profileringsfonds niet bedoeld.

Het profileringsfonds is bedoeld om studenten te compenseren voor hun studievertraging die zij oplopen omdat zij zich vrijwillig inzetten voor een studentenorganisatie. Die studentenorganisaties dragen iets wezenlijks bij aan het studentenleven hier in Groningen.

Zij zijn de reden dat mensen later terugkijken op een leuke, goede tijd hier in onze stad. Gezelligheids-, sport-, studie- of cultuurverenigingen; allemaal verbinden zij studenten, en houden zij deze stad bruisend.

Bruisend

De universiteit is hierbij gebaat. Juist doordat onze stad zo’n bruisend studentenleven heeft, komen scholieren vanuit heel het land en elders hier naartoe. Maar om deze organisaties draaiende te houden, hebben zij besturen nodig die veel tijd opofferen om zich in te zetten voor een vereniging.

En juist daarom is het profileringsfonds ingesteld: om deze vrijwilligers enigszins tegemoet te komen in de kosten die zij maken, keert de universiteit een bedrag uit aan deze studenten. Let wel: niet aan de verenigingen. De verenigingen krijgen geen cent uit het profileringsfonds. De student-bestuurders krijgen dit. Niet voor de activiteiten die deze verenigingen ontplooien, maar voor de tijd en energie die zij stoppen in het besturen daarvan.

Dat is het doel van deze regeling. Echter, het college misbruikt nu het profileringsfonds om normatief op te treden tegen de verenigingen, terwijl deze regeling daarvoor niet bedoeld is. Het college motiveert haar besluiten daarbij niet, wat de indruk van willekeur opwekt.

Commotie

Dit is zeer onwenselijk, en geeft onzekerheden voor verenigingen die helemaal niks te maken hebben met alle commotie die het nieuws heeft gehaald.

Natuurlijk wil Lijst Calimero dat het verachtelijke gedrag dat de afgelopen jaren is getoond, wordt uitgebannen in onze stad. Echter, voor de handhaving van publieke orde en het strafrecht hebben wij de gemeente en het Openbaar Ministerie. De RUG hoeft niet de tweede politie van Groningen te zijn. Het Zwaard van Sikkom zweeft boven veel studentenorganisaties, terwijl dit geenszins nodig is.

Wij herinneren het college aan het doel van het profileringsfonds, en vragen hen uiterste zorgvuldigheid te betrachten bij het innemen van bestuursbeurzen. Gebruik het niet als een stok om mee te slaan, maar als een tegemoetkoming voor de gratis arbeid die deze bestuurders voor onze stad en universiteit betekenen.

Henk-Jan Wondergem is fractievoorzitter van studentenpartij Lijst Calimero in de Universiteitsraad

 

 

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties