De kat mag niet langer zijn gang gaan, vindt Chris Smit

Vijf vragen

De kat mag niet langer zijn gang gaan, vindt Chris Smit

Katten zijn roofdieren die je niet zomaar buiten zou moeten laten lopen. Hoogleraar ecologie en natuurbeheer Chris Smit pleitte dit weekend in Nieuwsuur zelfs voor een proefproces om dat af te dwingen. Zo moeten kwetsbare vogels worden beschermd.
Door Sara Rommes
15 september om 17:34 uur.
Laatst gewijzigd op 7 mei 2021
om 22:12 uur.
september 15 at 17:34 PM.
Last modified on mei 7, 2021
at 22:12 PM.

Dus… Heeft u een hekel aan katten?

‘Nee, integendeel. Ik heb zelf geen kat – ik gok dat dat je volgende vraag is – maar ik houd van alle diersoorten. En ik ben een ecoloog, en geef om natuur en diversiteit.   

Wel hebben wij konijnen thuis. Ik heb ook een wilde tuin met kikkers, salamanders een veel soorten vogels. Af en toe komt er zelfs een steenmarter voorbij. Die heeft wel het lievelingskonijn van mijn zoon gepakt, op zijn verjaardag! Dat was echt een drama.’

Maar u wilt wel dat het los laten lopen van katten strafbaar wordt… 

‘Dat is inderdaad wat het Algemeen Dagblad kopte, maar ik moet dat wel iets nuanceren. Kijk, als je de wet leest dan is het overduidelijk dat het laten loslopen van katten, zowel in natuurgebieden als op straat, strafbaar is. Volgens schattingen worden er jaarlijks 17 tot wel 200 miljoen vogels vermoord door katten. Dus als je daarnaar kijkt, moet daar iets aan worden gedaan.  

Bovendien stoppen wij wel miljoenen in het beschermen van vogels. Het kan niet zo zijn dat we katten dan gewoon hun gang laten gaan. Ze jagen bijvoorbeeld ook op de grutto, de nationale vogel van Nederland.’

Vind u het geen dierenmishandeling?

‘Nee, dat vind ik niet. Ik vind het vooral dierenmishandeling dat er zo ontzettend veel vogels worden vermoord en dat wij daar niets aan doen. 

Natuurlijk begrijp ik wel dat het lastig is om katten ineens binnen te houden, zeker als ze gewend zijn om altijd buiten te lopen. Maar als je de volgende keer weer zo’n klein katje neemt is het verstandig om hem al het binnenblijven aan te leren. Dan is die overgang ook veel minder groot.’

Kunnen we zelf ook iets doen om de vogels te beschermen?

‘Ja! We kunnen kleine stappen nemen. Je kunt een kat bijvoorbeeld een kattenbelletje omdoen. Dat helpt al iets. Er bestaan ook speciale kattenkragen die vogels en andere diersoorten beschermen. En het is verstandig om katten ’s nachts en tijdens het broedseizoen binnen te houden. 

Ook worden katten al steeds meer gechipt. In de toekomst kan het dan zo zijn dat als jouw kat illegaal rondloopt, hij wordt gevangen. Vervolgens wordt de kat naar jou teruggebracht, en zal je een waarschuwing of een boete krijgen.’

Is het eigenlijk wel de schuld van de katten en niet van de mens? Het lijkt nu soms of we de katten straffen, terwijl wij toch degene zijn die ze massaal in huis nemen. 

‘Het is inderdaad aan de mens om de samenleving voor te lichten over het effect van katten op de natuur. Er zijn daar in het verleden al Kamervragen over gesteld, maar die zijn steeds weggewuifd door minister Schouten. Tot nu toe doet de politiek simpelweg niets. 

Maar het is een feit dat katten een enorm effect hebben op de natuur en dat door katten de biodiversiteit daalt. Het kán niet anders dan dat we daar iets aan moeten doen.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties