Een week voordat de noodopvang officieel sluit, zitten de studenten die daar wonen nog steeds in de stress. Niet iedereen kan de hogere huur betalen die de nieuwe huisbaas vraagt. Sommigen besloten zelfs om Groningen te verlaten.
Volgens gemeentewoordvoerster Manon Hoiting neemt DJB Vastgoed per 24 december het Martinihouse over van SSH. De noodopvanglocatie wordt dan omgebouwd tot reguliere studentenhuisvesting. Alle huidige huurders hebben een nieuw contract aangeboden gekregen.
Het blijkt dat de huur voor de gedeelde kamers omhoog gaat en dat niet alle studenten kunnen blijven. ‘Momenteel betalen we ongeveer 320 euro per maand… voor een bed’, zegt een tweeëntwintigjarige Hongaarse masterstudent internationale betrekkingen. ‘Vanaf volgende week wordt het 450 euro voor een bed, een kamer wordt dus 900 euro.’
Terug
Omdat hij komend semester geen vakken heeft, geen nieuwe woonruimte kan vinden en ook de verhoogde huur in het Martinihouse niet kan betalen, heeft de Hongaarse student besloten dat in Groningen blijven geen verstandige optie is. Hij gaat terug naar Hongarije en blijft daar.
De studenten die UKrant sprak in het Martinihouse zijn het erover eens dat de nieuwe prijzen te hoog zijn voor de gebrekkige kwaliteit van de accommodaties.
Grote muizen
Neem afgelopen november, toen de keuken en de gemeenschappelijke ruimtes op de eerste verdieping twee weken zonder stroom zaten. Zelfs als de elektriciteit het doet, is de koelkast in de gemeenschappelijke keuken niet groot genoeg voor de hele verdieping. En de studenten op de begane grond, zeggen dat ze soms ‘grote muizen’ in hun gemeenschappelijke keuken aantreffen.
Toen ik mijn klasgenoten vertelde over mijn nieuwe contract, waren ze geschokt en vroegen ze me of dit wel legaal is
Bovendien worden studenten door het gebrek aan privacy en ruimte in de gedeelde slaapkamers gedwongen om in de gemeenschappelijke ruimtes te studeren. Maar de stroomuitval, lawaai en wifi-problemen drukken zwaar op hun productiviteit.
Mislukt
‘Ik denk dat de meeste mensen hier zijn gezakt voor hun examens’, zegt Obi, masterstudent international business management. ‘We hebben niet genoeg ruimte om te studeren, en het idee dat je dakloos bent, is ook stressvol. Ik denk dat veel mensen zich niet bewust zijn van wat hier gebeurt’, zegt hij. ‘Toen ik mijn klasgenoten vertelde over mijn nieuwe contract, waren ze geschokt en vroegen ze me of het wel legaal is.’
Veel van de studenten in Martinihouse worstelen al maanden met het vinden van permanente huisvesting elders. Erhan, een Moldavische student economie en bedrijfskunde, vindt dat hij een van de gelukkigen is. Na zes maanden van afwijzingen, is het hem en zijn vriend eindelijk gelukt en kregen ze een appartement aangeboden.
Alleen meiden
‘Veel huizen zijn “Dutch only”, of “girls only”’, zegt Erhan. ‘Als je international bent, of een bachelorstudent in plaats van masterstudent, of als je geen inkomen hebt, wordt het heel moeilijk zelfs maar uitgenodigd te worden.’
Je kunt niet ‘alleen Nederlands’ zijn én jezelf als internationale stad bestempelen
Het Dutch only-beleid waar veel studentenhuizen zich aan houden, was een probleem voor veel internationals in Martinihouse. ‘Daar moet verandering in komen’, zegt Obi. ‘Je kunt niet Dutch only zijn én jezelf als internationale stad bestempelen. Als deze stad Dutch only is, wat doen wij hier dan?’
Band
Martinihouse is niet perfect, maar een aantal studenten blijft voorlopig toch. Zoals Mwamba, uit Zambia. Hij woont er sinds eind oktober. Daarvoor verbleef hij in de noodopvanglocatie The Village. ‘Daar laten ze honderd mensen in dezelfde kamer wonen tijdens een coronagolf, dus eerlijk gezegd ben ik blij dat ik hier ben’, zegt hij.
Samen een stressvolle situatie doorkomen, creëert een band tussen de studenten in de noodopvang, zegt Mwamba. ‘Wat mij persoonlijk geholpen heeft, is dat ik elke dag nieuwe mensen ontmoet. We vonden steun bij elkaar om de problemen het hoofd bieden.’ Het is een van de redenen dat hij hier blijft.