Connecten met nieuwe vrienden: Anti-Squat brengt studenten en kunstenaars samen

Het nieuwe studentencollectief Anti-Squat wil jonge mensen en creatieve geesten samenbrengen. Want daar is behoefte aan na de coronaperiode, merkten de oprichters. 

Het is zaterdagmiddag en buiten regent het pijpenstelen. Een paar studenten, hoofden voorovergebogen, haasten zich naar binnen bij muziekcentrum Simplon. Want daar is het niet alleen droog, maar ook gezellig: vrolijke beats stromen naar buiten als de deuren opengaan.

Bovenaan de trap naar de zaal waar de nieuwjaarsmarkt van studentencollectief Anti-Squat gaande is, staat Jesse van Dijk met een grote glimlach te wachten. ‘We zijn nog maar net open, maar er zijn al vijftig mensen langs geweest’, zegt hij. En gezien het hondenweer mag dat een succes heten, vindt de archeologiestudent.

Vriendenkring

Jesse en vijf andere studenten kwamen een paar maanden geleden op een feestje in een antikraakpand op het idee voor Anti-Squat. Ze merkten dat veel internationale studenten en jonge kunstenaars na de coronaperiode een vriendenkring misten en wilden voor een community zorgen waar studenten en creatieve geesten elkaar konden ontmoeten, zowel overdag als ’s nachts.  

Ze organiseerden al een Halloweenfeest en een kerstmarkt, en nu dus een nieuwjaarsmarkt. In de ontvangstruimte bij de bar staan lange houten klaptafels met stapels kleding die bezoekers onderling kunnen ruilen en verkopen, in de zaal ernaast prijzen jonge kunstenaars en ontwerpers hun producten aan. ‘Wij willen ze de kans bieden om hun creativiteit met de rest te delen, of het nou hun werk is of een hobby’, legt Jesse uit. 

Theelepeltjes

Marc Mollhaus, een van de andere oprichters van Anti-Squat, staat zelf op de markt om ringen te verkopen die hij ter plekke maakt van oude theelepeltjes. ‘De Smederij’, staat in zwarte koeienletters op een bord dat boven zijn tafelbankschroef hangt. Zijn kraam is in trek. ‘Het is een beetje lopendebandwerk’, grapt hij, terwijl hij weer een ring afmaakt. 

Marc wil van deze uit de hand gelopen hobby zijn werk gaan maken. Voor Anti-Squat regelt hij het decor van de evenementen en hij bepaalde ook de inrichting van de markt. ‘Ik hoop dat we gewoon heel veel mensen kunnen samenbrengen’, zegt hij. ‘Hier kun je allerlei nieuwe vrienden maken, het gaat om connecten.’

Welkom

En dat is precies waar Mahaut, Cyrielle en Lisenn voor gekomen zijn. De drie Franse studentes zitten aan de bar met een kopje thee terwijl op de achtergrond dj’s voor muziek zorgen, van hiphop en R&B tot house en techno.

Cyrielle zag een aankondiging op de site van Simplon en werd nieuwsgierig. ‘Het zag er cool uit, het was gratis en ik woon vlakbij, in het Student Hotel’, zegt ze. En zij en haar vriendinnen hadden vanmiddag toch niets anders te doen. 

Student wiskunde Leana Kalve uit Estland komt net de trap oplopen. Zij is op uitnodiging van Jesse naar de markt gekomen. Een community als Anti-Squat heeft ze nog niet eerder gezien. ‘Voor internationals zoals ik is dit heel welkom. Dit is mijn kans om nieuwe mensen te ontmoeten’, zegt ze. 

Ze vindt het leuk dat Anti-Squat verschillende soorten activiteiten organiseert en dat er zowel Nederlandse als internationale studenten op afkomen. ‘Feestjes kunnen intimiderend zijn voor internationals, maar het feit dat ze hier alle posters in het Engels maken is al heel uitnodigend.’

Rave

Mahaut, Cyrielle en Lisenn gaan zeker weer, verzekeren ze. Ze hebben net een paar ringen gekocht bij Marc. ‘Ik vind het echt leuk hoe open en vriendelijk iedereen hier is’, zegt Mahaut.

Ze hoeven niet lang te wachten. Het volgende evenement van Anti-Squat komt er alweer aan: een rave in het News Cafe op 28 januari. 

Engels

2 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties