Conflict tussen TU Delft en inspectie en Russische studenten treuren om Navalny

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week: de TU Delft en de Onderwijsinspectie hebben slaande ruzie om een hard rapport over sociale veiligheid en Russische studenten in Rotterdam vragen vergeefs om een plek om Navalny te herdenken.

Heibel op TU Delft na snoeihard rapport inspectie

De TU Delft is vooral erg gevoelig voor reputatieschade voor de eigen bestuurders na een keihard rapport van de Inspectie van het Onderwijs over sociale veiligheid. Dat blijkt uit het verweer dat het college van bestuur (cvb) van de TU online zette en dat deels ‘strikt vertrouwelijk’ was; delen ervan waren daarom witgelakt. Door een fout waren ze toch leesbaar. Dat meldt universiteitskrant Delta.

De Inspectie van het Onderwijs deed na eerdere klachten tien maanden onderzoek naar sociale veiligheid op de universiteit. De conclusie liegt er niet om: die is zo ernstig verwaarloosd dat er sprake is van ‘wanbeheer’.

Het cvb van de TU Delft vindt het onderzoek flutwerk en is woest. Volgens de universiteit heeft de inspectie ‘geen enkel bewijs, onderbouwing of context’ voor de ‘zeer zware aantijging’ gegeven. De conclusies van de inspectie zijn ‘feitelijk onjuist en onterecht’ en ‘ongekend buitenproportioneel en onnodig schadelijk’, stelt de uni.

Het Delftse cvb gaat er vervolgens met gestrekt been in en maakt zich, zo blijkt uit de gewraakte witgelakte passages, vooral druk over de eigen reputatieschade, en veel minder over de schade onder werknemers die de inspectie geconstateerd heeft.

De toon van de weggelakte tekstdelen is dikwijls geïrriteerd of aanvallend, zo schrijft Delta die de passages heeft ingezien en die na ontdekking van de fout door de uni snel zijn verwijderd. Als bestuurders moeten aftreden als gevolg van het rapport, dan zal ook de inspectie er niet zonder kleerscheuren vanaf komen, zo dreigt het universiteitsbestuur.

Russische studenten vragen om gedenkplek Navalny

Een groep Russische studenten wil op de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) een gedenkplaats inrichten voor de overleden oppositieleider Aleksej Navalny. Maar de uni voelt daar niet voor. Die vindt het wel goed als de studenten een herdenkingsbijeenkomst houden, meldt ScienceGuide.

De initiatiefnemer, een Russische student, schrijft in een brief aan de EUR dat hij ‘verpletterd en verwoest’ is door de dood van Navalny. ‘Ik ben niet de enige; dat geldt ook voor veel andere Russen, het Russische maatschappelijk middenveld en Russische studenten van de Erasmus Universiteit.’

De student is, zo schrijft hij, door het politieke klimaat in zijn thuisland naar Nederland gekomen. ‘Momenteel emigreren velen van ons, Russische studenten, om verschillende redenen naar Nederland, waaronder de politieke situatie in ons thuisland en de academische beperkingen in Rusland. En wij willen hier in al onze machteloosheid Navalny deze herinnering niet ontnemen.’

Maar het bestuur van de uni is geen voorstander van een fysieke gedenkplek. Een woordvoerder laat weten dat een herdenkingsbijeenkomst wel kan.

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties