Draailoos

We zitten alweer bijna op een kwart van dit studiejaar. De meeste eerstejaars hebben hun draai inmiddels waarschijnlijk wel kunnen vinden. Sommigen niet. Let op, draailoze studenten: deze is voor jullie.
Door Alex Steenbreker

Om te beginnen: laat je niet ontmoedigen door het idee dat je studententijd de mooiste tijd van je leven is. Sommigen onder ons hebben echt wel betere tijden gekend. Verder stemt het vooruitzicht dat het hierna alleen maar bergafwaarts gaat, weinig hoopvol.

Als het studeren je nog niet goed af gaat, kijk dan goed om je heen naar de gewoontes van je medestudenten. Veel studenten nemen altijd hun laptop mee naar college. Er bestaat namelijk een misverstand dat je de leerstof beter begrijpt als je letterlijk typt wat de docent allemaal zegt.

Sommige studenten houden tijdens college Facebook, Whatsapp en Insta geopend, zodat ze hun KEI-groepje en ouders live op de hoogte kunnen houden van het feit dat ze braaf in college zitten.

Herhaling

Zelfstudie is voor hen eigenlijk alleen maar een herhaling van wat ze in de collegezaal hebben gedaan. Ze printen uit wat de docent allemaal gezegd heeft en markeren vervolgens ieder woord met een andere kleur. Ze maken voor- en nafoto’s met bijpassende filters, zodat iedereen kan zien dat ze zelfs de kleinste details heel belangrijk vinden.

Als deze benadering niet genoeg oplevert, wanhoop dan niet. Er is waarschijnlijk niets mis met je en je bent ook niet dom. Pak gerust pen en papier, leg je social media weg, maak samenvattingen (die daadwerkelijk korter zijn dan wat je samenvat), stel vragen en overhoor jezelf hardop.

Het kan natuurlijk zo zijn dat de studie je beter ligt dan het studentenleven. Als je nog geen vrienden hebt kunnen vinden, zoek je waarschijnlijk op de verkeerde plek. Er zijn zo veel verschillende mensen op de universiteit, de kans dat niemand bij jou past is nihil.

Feestjes

Houd jezelf niet voor de gek met ideeën over hoe het studentenleven zou moeten zijn. Nachtelijke feestjes met veel alcohol zijn geen voorwaarde voor een gave studententijd. Vrienden zijn dat wel.

Misschien ben je net op kamers. Probeer niet om de gemeenschappelijke keuken schoon te houden. Degene die de lat het hoogst legt, draait namelijk altijd voor schoonmaakklusjes op. Maar zorg ook dat je niet degene bent die er niets om geeft, want er komt een moment dat je blij bent dat je huisgenoten geen hekel aan je hebben.

Mocht dit alles niet helpen, zoek dan vooral een beter advies dan het mijne. Vertel mensen gewoon dat je draailoos bent. App desnoods tijdens college met je moeder. Je hoeft er niet omheen te draaien. Daar word je namelijk wél draaierig van en dat moet je dan weer niet hebben.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties