Colleges stilgelegd om lawaai

Sinds vorige week zijn er weer hoorcolleges in de collegezalen in het Academiegebouw, maar die ondervinden zoveel hinder van de verbouwing dat ze soms moeten worden stilgelegd.
Door Thereza Langeler

‘Ik weet niet wat ze precies aan het doen waren, maar we hoorden keiharde klappen vanuit het plafond’, zegt Lieke Voncken, PhD bij psychologie. Zij geeft wekelijks een hoorcollege statistiek geeft in de Geertsemazaal.

Althans, ze doet een poging, want afgelopen week was het door het verbouwlawaai niet te doen. ‘Ik kon me niet eens meer verstaanbaar maken’, vertelt Voncken. Een collega staakte zijn college op een gegeven moment maar helemaal.

Er wordt gerenoveerd aan de westkant van het Academiegebouw. De Offerhauszaal, de Geertsemazaal, de Zernikezaal en de Van der Leeuwzaal krijgen een opknapbeurt en worden beter bereikbaar. De faculteiten die van de vier grote zalen gebruik maken – onder andere die van gedrags- en maatschappijwetenschappen, letteren en rechten – moesten in het eerste blok uitwijken naar andere locaties, maar sinds vorige week zijn de zalen weer in gebruik.

Voorbarig

Dat lijkt alleen wat voorbarig, want de renovatiewerkzaamheden geven nog steeds veel overlast. Voncken onderbrak haar college om bij de portiers te melden dat ze er last van had. ‘Daarna werd het iets minder, maar het gebonk bleef. De studenten vonden het erg vervelend. Het leidt ze af, en statistiek is toch al een moeilijk vak.’

‘Misschien was de verwachting dat het vanaf nu wel weer mee zou vallen met het lawaai’, denkt RUG-woordvoerder Jorien Bakker. ‘Ik zit zelf ook in het geboor, dus het verbaast me niets dat ze het in de collegezalen ook horen.’

Bakker weet niet of de afdeling vastgoed en investeringsprojecten (VGI), die over de bouw gaat, op de hoogte gesteld is van het lawaai. ‘Maar ik zou mensen die er last van hebben, aanraden om het te melden. Dan kan er iets aan worden gedaan. Aan de andere kant, die verbouwing moet wel gewoon gebeuren.’

Alternatieve locatie

Zo denkt Marc Esteve del Valle, die doceert bij de letterenfaculteit, er ook over. ‘Tijdens colleges in de Van der Leeuwzaal worden we deze dagen behoorlijk afgeleid door het lawaai. Maar we begrijpen ook dat het werk gedaan moet worden.’

Voor het statistiekcollege van Voncken wordt intussen een alternatieve locatie gezocht.

1 REACTIE

  1. In mijn recente college Arbeids-, Organisatie-, en Personeelspsychologie heb ik (tijdens het lawaai, al viel het in mijn zaal nog mee) kort aandacht besteed aan het verschil tussen ‘single-loop learning’ en ‘double-loop learning’ in organisaties (zie het werk van Chris Argyris en anderen). Achteraf bezien zou dit een mooie case geweest zijn om het probleem mee te illustreren. In dit geval zou ik namelijk hopen dat de RUG óók aan wat double-loop learning doet en zich niet alleen buigt over de oplossing (voorzover mogelijk) van de huidige overlast, maar vooral ook goed kijkt hoe deze bizarre situatie überhaupt heeft kunnen ontstaan – en dus hoe herhaling ervan in de toekomst voorkomen kan worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in