ChatGPT = plagiaat en Brabantse nachten zijn niet meer zo lang

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week: is het gebruik van ChatGPT hetzelfde als plagiaat? De Universiteit Twente vindt van wel. En: gebouwen Tilburg University gaan ‘s avonds dicht vanwege dure energie.

Universiteit Twente: ChapGPT is ook plagiaat

Foto rawpixel.com

De Universiteit Twente (UT) onderzoekt of de plagiaatregeling aangepast moet worden vanwege de opmars en populariteit van ChatGPT. De chatbot kan in een oogwenk complete scripties en essays schrijven en dat is, aldus de UT, niet toegestaan.

De examencommissies zijn al samengekomen, zo bericht de Twentse universiteitskrant U-Today. Daaruit is een werkgroep samengesteld die richtlijnen gaat opstellen.

De UT zegt dat teksten die door bijvoorbeeld ChapGPT worden gemaakt, worden gezien als plagiaat. Maar omdat de technologie net bestaat, wil de UT dat verduidelijken in de plagiaatregeling. De Universiteit Utrecht scherpte de regels recentelijk al aan. De RUG is nog niet zo ver.

Tilburg University sluit ‘s avonds gebouwen vanwege dure energie

De meeste gebouwen op de campus van Tilburg University (TU) gaan vanaf nu om 7 uur ‘s avonds op slot. Zo wil de universiteit het energieverbruik (en dus de energielasten) terugdringen.

De universiteit constateert dat veel gebouwen in de avonden open maar nagenoeg leeg zijn. ‘Momenteel blijft de verwarming en verlichting in bepaalde gebouwen aan voor een handjevol mensen. Er zijn ook dagen dat er niemand meer is na 19.00 uur. Die gebouwen worden dan toch geheel verwarmd en verlicht. Dat is zonde van de energie’, zegt de directeur facility services van TU in het universiteitsblad Universe.

Mensen die in de avond willen werken of studeren, kunnen straks in een klein aantal gebouwen terecht die wel openblijven. Dat draagt bovendien bij aan de veiligheid, zo stelt de directeur: omdat meer mensen zich op een centrale plek bevinden, is het voor de bedrijfshulpverlening (bhv) en beveiliging makkelijker om het overzicht te behouden.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties