Bsa omlaag, meer koffie, geen avontuur in China; dit deden de studenten in de universiteitsraad (onder meer)

Wist je dat het bsa in coronatijd verlaagd werd dankzij studentenpartijen? Dat zij zorgden voor meer werkplekken en koffiemachines in de UB? En dat het een studentenpartij was die een megalomaan plan voor een zustercampus in China tegenhield?

Vraag een willekeurige student naar de universiteitsraad en je mag van geluk spreken als die weet waar je het over hebt. Terwijl actiegroepen op de universiteit de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond schieten, lijken studenten niet veel kaas te hebben gegeten van de centrale medezeggenschap. 

Opkomst

Het is terug te zien in de opkomst voor de verkiezingen: in 2021 stemde 24 procent van de studenten en vorig jaar zakte dat naar 20,6 procent. Het is ook terug te zien in de moeite die studentenpartijen hebben met het vinden van nieuwe kandidaten.

En dat terwijl de universiteitsraad de enige studentenvertegenwoordiging is waar het college van bestuur (cvb) volgens de wet naar moet luisteren. Het zal je verbazen wat studentenpartijen de afgelopen jaren voor elkaar hebben gekregen.

Zustercampus in China

Het was Lijst Calimero die in 2018 de doorslag gaf over een zustercampus van de RUG in de Chinese stad Yantai. Het was ook Calimero die (samen met de Personeelsfractie) er een jaar eerder voor zorgde dat de universiteitsraad instemmingsrecht kreeg (lees: het eindoordeel mocht geven). 

Een belangrijke stap, zo zou later blijken. Want terwijl oud-bestuursvoorzitter Sibrand Poppema een gouden ‘global future’ voor Groningen zag, kon hij vragen over risico’s, kosten-baten, onderwijskwaliteit en academische vrijheid keer op keer niet naar behoren beantwoorden. 

De eerste versie van het eindplan in het najaar van 2017 was volgens Lijst Calimero, DAG (nu niet meer in de universiteitsraad) en de Personeelsfractie niet goed genoeg. Het college van bestuur nam de kritiek serieus en werkte aan een nieuwe versie. En terwijl DAG en de Personeelsfractie er inmiddels geen vertrouwen meer in hadden, stond bij Calimero de deur nog op een kier. 

In januari 2018 bleek een nieuwe versie van het eindplan nog steeds niet goed genoeg. Calimero was niet overtuigd. De vijf zetels die ze had, waren genoeg om samen met de Personeelsfractie en DAG een meerderheid in de raad te behalen. De Chinese droom werd afgeblazen.

Koffieleed 

Nu heeft de universiteitsraad niet elk jaar te maken met een saga zoals Yantai, maar dat doet niets af aan de invloed die een enkele studentenpartij kan hebben op het reilen en zeilen van de universiteit. Zo was het Studenten Organisatie Groningen (SOG) die er vorig jaar voor zorgde dat er meer koffiemachines in de Universiteitsbibliotheek (UB) werden geplaatst. 

SOG kreeg, vooral tijdens tentamenweken, vaak van studenten te horen dat koffieautomaten het niet deden, of dat de bekers of de koffie halverwege de dag op waren. De partij schreef een memo en bracht het onderwerp ter sprake in de universiteitsraad. En hoewel het niet het belangrijkste item op de agenda was, werd er wel geluisterd. Het cvb zorgde ervoor dat de UB extra koffiemachines kreeg. 

Confucius Instituut

De Vrije Student (DVS) deelde in 2020 een petitie van bezorgde Chinese studenten met het RUG-bestuur. Die maakten zich zorgen over de samenwerking met het Confucius Instituut (CI).

Het CI zou te dichtbij de Chinese overheid staan en daardoor een groot risico zijn voor de academische vrijheid aan de RUG. Op dat moment was het contract met het CI net stilzwijgend verlengd, hield het kantoor in een RUG-pand en was collegevoorzitter Jouke de Vries bestuurslid.

Een maand nadat DVS haar zorgen uitte, kwam ook vanuit het ministerie van Onderwijs een dringende oproep om het Confucius Instituut op afstand te zetten. Daarop besloot het cvb dat het CI datzelfde jaar moest verhuizen en startte het een onderzoek naar de bestuurlijke banden tussen de RUG en het instituut.

Bsa en werkplekken in de UB

Lijst Calimero en de Groninger Studentenbond verzamelden begin 2021 op een dag vijfhonderd (soms schrijnende) verhalen van eerstejaarsstudenten die enorme stress ervoeren door het bindend studieadvies (bsa) tijdens de coronapandemie. De RUG verlaagde vervolgens het bsa met tien punten. 

Door de samenwerking van studentenpartijen kwamen er in maart 2021 eindelijk meer studieplekken in de UB. Andere universiteiten deden veel moeite om iedereen een studieplek buitenshuis te bieden, maar de Groningse UB was toen nog vooral bedoeld voor kwetsbare studenten, niet voor iedereen. 

De studentenpartijen schreven samen met vijftig studieverenigingen een noodbrief aan het cvb: voer versoepelingen door, zodat de mentale gezondheid van studenten niet nog verder achteruit holt. De studenten stelden daarin een aantal concrete stappen voor en het cvb luisterde. Een aantal dagen later kondigde de RUG meer studieplekken aan.

Engels

5 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

5 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties