Bragi speelt voor miljoenen tv-kijkers: ‘Zenuwslopend’

Ja hoor, geef je een concert, blijft je publiek liever thuis om de kwartfinale van het WK voetbal te kijken. Ze zagen het al gebeuren bij studentenorkest Bragi. Maar toen belde tv-programma Even tot hier: of ze voor een miljoenenpubliek wilden komen optreden?  

‘Voor een amateurorkest en -koor zijn vrienden en familie je belangrijkste publiek’, zegt Bragi-voorzitter Merel Mondria. ‘En onze vrienden en familie komen al naar elk concert, dus dan zouden ze heel makkelijk kunnen denken: sorry, dit keer slaan we even over.’

Ze verwachtten bij Bragi dus niet dat er afgelopen vrijdag veel mensen zouden komen opdagen in de Sint-Jozefkathedraal. Dat idee was ook opgekomen bij de makers van het satirische tv-programma Even tot hier. Die wilden de teleurstelling van de leden graag vastleggen, om ze daarna als troost een buitenkansje te bieden: een optreden in de studio voor dik anderhalf miljoen kijkers.

Goede opkomst

‘Ik werd op donderdagochtend gebeld. Ze vroegen of we op zaterdag naar de studio konden komen. Dus ik zei: ja, natuurlijk! Ik weet nog niet hoe we het gaan regelen, maar we gaan het sowieso doen’, zegt Merel.

Met de opkomst voor hun concert viel het uiteindelijk nogal mee: er kwamen 250 mensen luisteren. Het evenement was zelfs zo’n succes dat de cameraploeg moest wachten tot iedereen na afloop weer vertrokken was, om wat beelden van een lege kerk te kunnen schieten. ‘Het is natuurlijk een satirisch programma, dus ze laten het allemaal zo erg mogelijk lijken, dat werkt beter.’

Nieuw stuk

Desondanks mochten ze gewoon hun tv-debuut maken op zaterdag. De studenten hadden zelfs nog een nieuw stuk moeten instuderen, omdat alles in hun concertrepertoire te lang was, maar het ging helemaal foutloos.

‘Televisie is veel wachten, en toen werden we op het podium geroepen en moest het allemaal in een keer perfect gaan. Dat was wel een beetje zenuwslopend, want uiteindelijk zijn we natuurlijk maar amateurs’, zegt Merel.

Je kunt Bragi op 12 februari weer zien optreden. Ze organiseren dan een evenement bij Vrijdag voor Valentijnsdag, met behalve muziek ook poëzie.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties