Boetes voor Utrecht wegens gedogen rokers en schaatsen op de uni van Eindhoven

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week: de Universiteit Utrecht is beboet omdat ze twee gedoogplekken voor rokers heeft en kritiek op onderzoek naar pro-Palestinademonstratie.

Kritiek op onderzoek na pro-Palestinademonstratie

Het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement gaat het optreden van de beveiliging van de Universiteit Leiden (UL) tijdens en na een pro-Palestina demonstratie onderzoeken. Maar er zijn twijfels over de afhankelijkheid van dat bureau, schrijft de Leidse universiteitskrant Mare.

Begin november was er een onaangekondigd protest in de Haagse dependance van de UL naar aanleiding van het optreden van Israël in Gaza. Na afloop achtervolgden universitaire beveiligers demonstranten die op weg naar huis waren. Een enkeling vluchtte een kledingwinkel in. Studentenpartijen stelden er recentelijk een waslijst aan kritische vragen over aan het universiteitsbestuur.

Dat juist dit bureau het onderzoek naar de gang van zaken doet, is opmerkelijk, zo schrijft Mare. De UL werkt er al langer mee samen en het is opgericht door de huidige decaan van de faculteit governance and global affairs, die ook tijdens het protest in november demonstranten intimiderend zou hebben toegesproken.

Volgens de universiteit is er ‘geen enkele belemmering in de onafhankelijkheid’. Maar volgens een van de kritische studentenpartijen is de keuze nogal ongelukkig.

‘Het lijkt ons in het belang van alle betrokkenen dat het onderzoek wordt uitgevoerd door een organisatie waarbij de kans op belangenverstrengelingen minimaal is. Uiteraard hebben praktische of logistieke overwegingen vast een rol gespeeld, maar we denken dat in dit geval schoonheid voor snelheid had mogen komen’, zo citeert Mare.

Schaatsen in de Technische Universiteit Eindhoven

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft een heuse schaatsbaan voor studenten en medewerkers. Niet buiten, maar in een van de gebouwen van de uni.

De schaatsbaan was er al eerder en bleek telkens een enorm succes. Maar toen was die buiten, naast de kerstmarkt. ‘De schaatsbaan bracht eigenlijk onze hele community bij elkaar’, zegt de community manager van de TU/e tegen universiteitskrant Cursor.

In 2020, tijdens corona, werd de kerstmarkt naar binnen verplaatst, en nu volgt ook de ijsbaan. Er waren wel wat kritische geluiden, zo erkent de universiteit, want hoe duurzaam is zo’n binnenijsbaan?

Dat wordt aangegeven op een informatiebord bij de ingang. De baan ligt er twee weken en dan is er tussen de 4860 en 6480 kWh energie nodig. Dat is vergelijkbaar met wat een vier- tot zespersoonshuishouden op jaarbasis verbruikt en ongeveer evenveel als een podium met licht en geluid, zo relativeert de TU/e.

Utrecht krijgt boete wegens gedogen rokers

De Universiteit Utrecht (UU) heeft boetes (twee van 600 euro en een van 1200) gekregen van de de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) omdat ze onvoldoende optreedt tegen rokers op Utrecht Science Park. Volgens de UU is de wet op zo’n groot terrein (367 hectare oftewel 525 voetbalvelden) niet te handhaven en ze houdt daarom twee gedoogplekken voor rokers aan.

De universiteit heeft bezwaar aangetekend tegen de boetes, maar dat haalde niets uit. ‘Hoewel wij 100 procent achter de wet staan voor rookvrije onderwijsterreinen, is het voor ons bijna onmogelijk om het rookverbod op onze campus te handhaven’, aldus een woordvoerder van de UU. De uni gaat nu in beroep.

Sinds augustus 2020 is het bij wet verboden om op onderwijsterreinen te roken of te vapen. Ook de RUG kampt met een rokersprobleem, onder meer op Zernike en voor de UB.

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties