Blinde RUG-studente wint goud op vechtsporttoernooi

De blinde RUG-studente Iris van der Zaag heeft Tweede Paasdag goud gewonnen in een landelijk toernooi Braziliaans jiujitsu (BJJ). In een andere klasse won RUG-studente Hatmah Hatta zilver.
Door Megan Embry / Vertaling René Hoogschagen

Voor het landelijke Paastoernooi in Eindhoven kwamen maandag 250 BJJ’ers van diverse niveaus en gewichtsklasses uit heel Nederland om tegen elkaar te vechten. Iris van der Zaag en Hatmah Hatta vertegenwoordigden daarbij het Groningse Focus jiujitsu.

Iris, student belastingrecht – en blind – is een ervaren BJJ’er met een blauwe band. Ze streed in de onder 74 kilo klasse tegen een dozijn andere vrouwen. Ze won haar eerste gevecht doordat de tegenstander opgaf toen Iris haar arm in een block legde. De finale won ze met gemak op punten: 2-0. ‘Ik had een plan in mijn hoofd toen ik het gevecht begon, en dat werkte. Ik maakte een vloerveeg. Dat voelde lekker’, zegt Iris, die naar huis ging met de gouden medaille.

‘Haar beide gevechten waren erg goed’, beaamt Orlando Prins, trainer en eigenaar van Focus jiujitsu. Iris begon bij hem te trainen in 2014 toen ze nog een witte band had. In twee jaar tijd stroomde ze door door naar de blauwe band. Prins verwacht dat ze aan het eind van de zomer zal promoveren naar de paarse band.

Zilver

Hatta is eerstejaarsstudent International business, uit Singapore. Dit was haar eerste toernooi. Ze won de eerste ronde in de klasse onder-64-kilo met witte band op punten. ‘Ik kon mijn tegenstander snel onderuit halen en in de laatste dertig seconden brak ik haar verdediging’, zegt Hatta, trots. Ze verloor in de finale en won daarmee zilver.

‘Ik ben veel lichter dan anderen in mijn klasse, dus ik wist dat als ze bovenop me kwamen, ik dan moeilijk overeind zou komen. Dat gebeurde in het tweede gevecht. Ik probeerde me eronderuit te werken, maar ik kon niets doen.’

Hatta heeft al een strategie voor haar volgende wedstrijd, over twee maanden. ‘Ik wil aankomen, maar als dat niet lukt, weet ik dat ik me moet richten op het onderuit halen van de ander en zorgen dat ik bovenop blijf.’

Prins, die nauw samenwerkt met beide vechters, is blij met hun prestaties. ‘Ze doen het geweldig en ze bewijzen zichzelf op nationaal niveau. Dat is prachtig om te zien.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties