Bij rechten telt een slecht cijfer voor een tentamen nu ook mee

De rechtenfaculteit wil af van de mogelijkheden een tentamencijfer te verwijderen en een gemaakt tentamen niet te laten nakijken.

De mogelijkheid om eenmaal per jaar een slecht cijfer te verwijderen, geeft de student de mogelijkheid dit tentamen zonder verdere consequenties opnieuw te doen. Binnen de RUG kent alleen de rechtenfaculteit deze mogelijkheid.

Het College van Beroep voor de Examens (CBE) heeft zo zijn bedenkingen over de juridische houdbaarheid, liet onderwijsdirecteur Jaap Dijkstra weten. ‘En dat moet je niet willen als faculteit.’

De regeling vertroebelt de data waarop een cum laude is gebaseerd en doet afbreuk aan de kwaliteit van een toetsing, stelde het CBE eerder. Ook betekent het extra werk voor docenten, de examencommissie en de tentamenadministratie. Dat is onwenselijk vanwege de bezuinigingen bij de faculteit.

‘Nietnakijkenknop’

Bij de andere regeling kunnen studenten met een zogenaamde ‘nietnakijkenknop’ aangeven dat ze het tentamen niet willen laten nakijken als ze vermoeden dat ze dat hebben verprutst. Deze mogelijkheid is ooit ingevoerd omdat docenten dan geen tijd hoeven te verspillen aan het nakijken van ‘kansloze tentamens’.

Ook deze regeling wil de examencommissie per komend collegejaar schrappen, omdat die een ‘verkeerd signaal’ afgeeft aan studenten die slecht voorbereid naar tentamens komen en extra druk legt op de toch al schaarse tentamencapaciteit.

Studiestress

De optie leidt bovendien tot extra studiestress en langstuderen, merken studieadviseurs. Daarnaast leidt het handmatig sorteren van de tentamens tot vertraging bij het nakijken van alle andere tentamens.

Ook leiden tentamens die onterecht toch worden nagekeken af en toe tot rechtszaken van studenten. Onwenselijk, vindt rechtendecaan Wilbert Kolkman. ‘We willen liever mensen voor de collegezaal dan dat ze achter de schermen dingen moeten doen.’

Protest

Studentenpartijen Ten Behoeve van Rechtenstudenten (TBR) en Progressief Rechten (PR) in de faculteitsraad kunnen ermee leven dat een slecht cijfer voortaan gewoon meetelt, maar het schrappen van de ‘nietnakijkenknop’ stuit wel op protest.

‘We vragen ons ook af of je tentamencapaciteit wint. De studenten die nu wel komen, gaan zich na het afschaffen van de regeling waarschijnlijk ook niet afmelden’, zegt Niek Bruins (TBR).

Zahra Farshchi van PR vroeg om om de toezegging de ‘nietnakijkenknop’ nog twee jaar te behouden. Die kwam er deels: de regeling wordt in de bachelor per direct afgeschaft, maar in de master nog één jaar aangehouden. ‘Dat is het water die ik bij de wijn kan doen’, aldus decaan Wilbert Kolkman.

Engels

17 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

17 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties