Van bier naar Brussel

Brexit. Grexit. Nexit. De EU ligt onder vuur. Ambiëren studenten van de RUG nog wel een baan in Brussel? Ja, zo bleek tijdens het EU Careers Event eind vorige week.
Door Freek Schueler

De Europese Unie staat steeds meer onder druk. Politieke partijen die kritiek uiten op de Europese samenwerking staan hoog in de peilingen, zowel in binnen- als buitenland. Met het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU is opnieuw gebleken dat lang niet iedereen voorstander is van de EU.

Dat er toch veel studenten zijn die wél graag een carrière willen maken in Brussel,  bleek wel uit de opkomst tijdens het EU Careers Event afgelopen donderdag. In het Academiegebouw verzamelden zich ruim 150 studenten, allen met hetzelfde toekomstplan: een baan in Brussel. Wat beweegt deze studenten om, ondanks onzekere tijden, toch voor een baan als deze kiezen?

Een van de organisatoren van het EU Careers Event is Hidde Wedman (21). Wedman, zelf bachelorstudent geschiedenis, is als EU Careers Ambassador de vraagbaak voor studenten die meer willen weten over alles wat met de EU te maken heeft; van vragen over selectieprocedures tot hulp bij de toelatingstesten die vereist zijn.

Ook helpt hij studenten die een stageplek zoeken. Na zijn bachelor wil hij de master euroculture afronden en hoopt hij dezelfde selectieprocedure te doorlopen als waar hij nu zijn medestudenten over informeert.

Zorgwekkend

De toenemende populariteit van anti-Europa-partijen schrikt hem niet af: ‘Wel vind ik het zorgwekkend dat niet alleen in Nederland, maar in heel Europa het vertrouwen in de EU en in de politiek als geheel minder wordt.’

Maar dat is ook een uitdaging, zegt hij: ‘Juist nu is het belangrijk om de krachten te bundelen en de EU verder te helpen. Dat probeer ik ook uit te dragen naar de studenten die twijfels hebben.’

Voor Reinard van Dalen (21), student informatiekunde, is deze uitdaging ook de belangrijkste beweegreden om een internationale politieke carrière na te streven. Hij vindt dat Europa meer moet samenwerken. Volgens Van Dalen is het van belang dat veiligheidsdiensten in verschillende Europese landen gegevens uit kunnen wisselen om aanslagen te voorkomen.  Als informatiekundige denkt hij zijn steentje bij te kunnen dragen bij de verwerking van de grote hoeveelheden data die daarbij om de hoek komen kijken.

Culturen

Niet alleen de uitdaging, maar ook het internationale aspect is voor studenten een belangrijke motivatie. Dat geldt bijvoorbeeld voor Rolf Hoitzing (21), student Europese talen en culturen. Hij spreekt, behalve natuurlijk Nederlands, ook Duits, Frans en Russisch. Combineer dit met een voorliefde voor reizen en andere culturen, en de stap naar Brussel is gauw gezet.

Zo makkelijk gaat het helaas niet. De selectieprocedures zijn lang en stevig. Slechts een klein percentage – 4 tot 6 procent – van de aanmeldingen leidt uiteindelijk tot een baan in Brussel.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties