Bie mekoar

Er weer fris tegenaan na de zomervakantie? Dat is UKrant-columnist Gerrit Breeuwsma niet gegeven. En dat moet-ie ook nog naar de feestelijke openingsbijeenkomst van zijn faculteit.
Door Gerrit Breeuwsma

Het ergste van zo’n nieuw jaar is dat iedereen er weer met frisse moed tegenaan lijkt te willen gaan. Zelf kom ik altijd nogal uitgeblust van vakanties terug. Mijn vrouw wil de hele zomer maar weg en mijn kinderen willen me weg hebben, daar komt het op neer. Dus ik heb alle zeilen moeten bijzetten om niet van huis en haard verjaagd te worden en helemaal lukt zoiets nooit.

Als ze zich eensgezind sterk maken voor een verbreding van mijn blik op de wereld, breng ik ter verdediging in dat de grote Immanuel Kant zijn hele leven Koningsbergen slechts een keer heeft verlaten en toch maar mooi de auteur is van de Kritiek der reinen Vernunft, dat door Schopenhauer ‘het belangrijkste boek dat ooit in Europa is verschenen’ werd genoemd.

‘Precies’, zeggen ze dan, ‘Daarom kun jij er best een paar weken tussenuit.’ En daar heb ik helaas niet van terug.

De eerste weken van september probeer ik daarom weer een beetje mijn rust te hervinden. Ik was dan ook erg blij te vernemen dat de faculteit GMW twee gloednieuwe rookplekken heeft ingericht, te herkennen aan het bord ‘rookzone’ en een asbaktegel.

Die tegel heb ik eens nauwkeurig bekeken en ik vond daar warempel de nalatenschap van een tevreden roker. Verder was er in geen velden of wegen iemand te bespeuren en als dat zo blijft, weet u waar u me de komende tijd kunt vinden.

Hoe het dan volgend jaar moet, weet ik niet, want dan wordt het roken in het kader van de nieuwe antirookwet op alle terreinen van de universiteit verboden (voor de teerhartigen onder u, die nu een antirookactie tegen me overwegen: ik rook niet echt hoor).

Ik protesteer al jaren tijdens werktijd. Je zou eens moeten horen waar ik me al niet boos over maak

Voor de echte rust kan neerdalen, moet ik de rituelen van zo’n eerste week zien te overleven. De openingsredes van de rectores, met het geklaag over het korten van de budgetten van de universiteit. De stoere reactie daar weer op van de minister van onderwijs Ingrid van Engelshoven, die haar bezuinigingen een noodzakelijke spoedoperatie noemt om de patiënt – quick and dirty – te redden.

‘Ik ben hier niet om alleen maar een vriendelijke mevrouw te zijn’, zegt ze manmoedig in een interview in de NRC. Het deed me denken aan Clint Eastwood, wanneer hij als Dirty Harry tekeergaat. Alles komt uiteindelijk goed, maar de schade die hij achterlaat, is meestal niet te overzien en vrijwel niemand die het overleeft.

Dat het de universiteiten menens is, bleek wel toen het college van bestuur van de RUG ons toestemming gaf om onder werktijd te protesteren. We mochten afgelopen maandag zelfs met permissie afreizen naar Leiden, waar WOinActie zich landelijk verzette tegen de plannen van de regering.

Nu hoeven ze mij niets te vertellen, want ik protesteer al jaren tijdens werktijd. Je zou eens moeten horen waar ik me al niet boos over maak, maar altijd in de beslotenheid van mijn kamer met de deur goed dicht.

Moet ik alleen nog de openingsbijeenkomst van onze faculteit zien te ontlopen. Die is dit jaar extra feestelijk, vanwege het 55-jarig bestaan van de faculteit en heeft als thema ‘Bie mekoar!’ ‘Gronings voor: bij elkaar’, legt de uitnodiging uit. Dat niemand denkt dat het Marokkaans is voor ‘minder, minder’ (tja, als ze dialect gaan gebruiken om een feestje mee op te leuken, dan weet je bijna zeker dat je moedertaal folklore is geworden).

‘Ben jij der bie?’, besluit de uitnodiging.

Nou ja, mocht u me donderdagmiddag tussen 14.30 uur en 16.30 uur beslist nodig hebben, kijk dan gerust onder een asbaktegel.

Dáár zal ik in ieder geval niet te vinden zijn.

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties