‘Betere begeleiding studenten’

Universiteiten en hogescholen gaan meer geld steken in de begeleiding van studenten. Ze willen kleinschaliger onderwijs met meer docenten.
Door Peter Keizer

Dat staat in een plan van studentenorganisaties ISO en LSVb, de Vereniging Hogescholen en universiteitenvereniging VSNU, dat maandag is aangeboden aan onderwijsminister Jet Bussemaker.

De instellingen willen hiervoor geld gebruiken dat vanaf 2018 beschikbaar komt door afschaffing van de basisbeurs, de zogenaamde studievoorschotmiddelen. Met de maatregelen moet de ongelijkheid in het onderwijs worden teruggedrongen.

De universiteiten en hogescholen willen ook meer investeren in het moderniseren van onderwijsfaciliteiten en verdere professionalisering van docenten.

Extra studieplekken

De RUG heeft zelf, vanwege de beloofde miljoenen, extra geïnvesteerd in onderwijs en onderzoek. Zo zijn er extra studieplekken in de Universiteitsbibliotheek van betaald en is geïnvesteerd in profilering van het masteronderwijs.

De universiteit heeft daardoor nu een negatief bedrijfsresultaat van 7,5 miljoen euro. Dat moet weer worden opgevangen met de studievoorschotmiddelen.

Noodzaak

Bij de RUG hebben de Faculteiten Wiskunde & Natuurwetenschappen (FWN) en Rechtsgeleerdheid aangegeven dat ze het geld uit het sociaal leenstelsel zullen gebruiken om meer docenten aan te trekken. Dat is nodig om de te hoge werklast terug te dringen.

Volgens FWN is het aantal studenten door het succes van de Engelstalige opleidingen zo hard toegenomen dat er ‘dringende maatregelen’ moeten worden genomen, omdat het tekort aan docenten een bedreiging vormt voor de kwaliteit en accreditatie van de opleidingen. De faculteit gebruikt daarom nu al haar aandeel in de studievoorschotmiddelen om te investeren in extra personeel.

Het ministerie van Onderwijs houdt rekening met 76 miljoen euro aan studievoorschotmiddelen vanaf 2018, oplopend tot 152 miljoen in 2020. Deze zijn echter nog niet verdeeld over de universiteiten. Ook is nog niet bekend hoe ze verdeeld gaan worden.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties