Beter zonder mobieltje op de fiets

Je hebt het vast ook vaak gedaan: een appje sturen op de fiets. Vanaf 1 juli 2019 mag het niet meer, want gevaarlijk. Student en personeel konden  donderdag op een speciaal parcours op Zernike zelf uitproberen hoe gevaarlijk.
Door Remco van Veluwen

Vanaf volgend jaar juli wordt het vasthouden van een mobieltje op de fiets verboden. Want wie appt en fietst, heeft een verhoogd risico op een ongeluk, stelt het kabinet.

Dat is ook de gedachte achter het fietsparcours op Zernike, vertelt Ellie van de verkeersadviesorganisatie Groen Licht. In het kader van de Fietsweek bij de RUG konden studenten en docenten op een speciaal fietsparcours uitproberen wat fietsen en tegelijkertijd een mobieltje bedienen doet met je aandacht voor het verkeer en op de weg.

Tijdens het fietsen moesten deelnemers eenvoudige sommetjes op een rekenmachine uitvoeren, terwijl het parcours met allerlei obstakels foutloos moest worden afgelegd. Dat viel nog niet mee, zo bleek.

Handhaven

Groen Licht is tevreden met het besluit van het kabinet. ‘Ik heb er nog wel mijn vraagtekens bij hoe ze het gaan handhaven, maar het is een heel goede zet. Zo moeten we er gezamenlijk voor zorgen dat we veilig op de fiets kunnen’, zegt Ellie.

Ellie vertelt dat buitenlandse studenten minder bezig zijn met appen op de fiets. De verklaring lijkt logisch. ‘Ze hebben vaak pas net leren fietsen, dus doen ze dat niet.’

Het initiatief van Groen Licht valt samen met de nieuwe landelijke MONO-campagne. De campagne gaat over een speciale app die je op je mobiel kunt installeren en die zorgt ervoor dat je tijdens het autorijden niet gestoord wordt. De app werkt ook voor op de fiets.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties