Bestuursleden hogeronderwijsmedia boycotten Gronings congres vanwege komst Laurens Buijs

DOOR ELMER SMALING

De komst van UvA-wetenschapper en anti-woke-activist Laurens Buijs naar een congres voor onafhankelijke hogeronderwijsmedia dat UKrant en HanzeMag organiseren, is voor een bestuurslid van de Kring van Hoofdredacteuren aanleiding om op te stappen.

Twee andere bestuursleden van de koepelorganisatie weigeren af te reizen naar het congres.

Het landelijke congres voor hogeronderwijsmedia vindt op 13 april plaats in Groningen. Buijs werd in januari op advies van de voorzitter van de Kring getipt als gast bij een paneldiscussie over ‘wokisme’, nadat Buijs bij het Amsterdamse Folia een opiniestuk had gepubliceerd, waarin hij betoogde dat de ‘woke cultuur’ de academische vrijheid op zijn faculteit bedreigt.

‘Op dat moment leek hij een geschikte kandidaat en is hij door de Groningse organisatie uitgenodigd’, vertelt Ries Agterberg, voorzitter van de Kring van Hoofdredacteuren van Hogeronderwijsmedia.

Geradicaliseerd

Nu kijken Agterberg en zijn bestuursgenoten anders aan tegen de geschiktheid van Buijs. ‘De afgelopen maanden is Buijs in sneltreinvaart geradicaliseerd’, vindt Agterberg. Hij noemt daarbij als voorbeeld dat Buijs op Twitter een plaatje likete van een hakenkruis gemaakt van progressvlaggen.

De wetenschapper blogde over de zogenaamde wereldreptielenregering en riep de transgemeenschap op om zich uit te spreken over de aanslag op een basisschool in Nashville, vanwege ‘de radicalisering in eigen gelederen’.

De Kring riep vorige week de organiserende Groningse media op om Buijs af te zeggen, maar dat wilden UKrant en HanzeMag (Hanzehogeschool) niet. Ook een gesprek tussen de Groningse hoofdredacteuren en de Kring leidde niet tot een acceptabel compromis voor alle partijen.

Andere visies

Hoofdredacteur Rob Siebelink van UKrant snapt de moeite die andere hoofdredacteuren met Buijs hebben, maar wilde hem niet afzeggen. ‘Hij is inderdaad geradicaliseerd. Maar we hebben ook mensen met hele andere visies op het podium staan, en een sterke moderator, dus niemand krijgt zomaar de ruimte om hate speech te spuien.’

Behalve Buijs neemt ook onder meer Sahar Meradji, maker van de Powned-serie Ik woke van jou, deel aan het debat.

Siebelink: ‘Als we Buijs nu cancellen, geven we indirect die mensen gelijk die roepen dat alle universiteiten zo links zijn. Daarbij vind ik het heel interessant om te horen hoe iemand denkt waar ik het totaal mee oneens ben. Ik ben geen moraalridder, maar journalist.’

Feitenvrije onzin

Dat Buijs toch komt, was voor de drie andere bestuursleden van de Kring reden om het congres te boycotten. Saskia Bonger, hoofdredacteur van het Delftse Delta, besloot om helemaal uit het bestuur te stappen.

‘Ik vind dat het debat met iemand als Laurens Buijs niet goed gevoerd kan worden. Ik ben helemaal voor het laten horen van allerlei stemmen, maar dat betekent niet dat je ongefilterd feitenvrije onzin het debat in moet slingeren. Tijdens een debat lukt het niet goed om die feiten te checken. Sowieso heb ik niet de indruk dat je nog een zinnig debat kan organiseren over woke, omdat die term is gekaapt door allerlei antidemocratische stromingen die vooral zelf anderen het zwijgen op willen leggen.’

Compromis

Bonger was het ook niet eens met het compromis dat het bestuur van de Kring sloot. Die trekt zich nu wel terug als verantwoordelijke voor de inhoud van het congres, maar betaalt nog wel alle rekeningen.

Kringvoorzitter Agterberg zal geen welkomstwoord uitspreken bij het congres, maar is wel aanwezig. En een geplande prijs voor beste cartoon of illustratie komt te vervallen. Het Kringbestuur wil bovendien na het congres het gesprek aangaan met alle hogeronderwijsmedia over hoe de verantwoordelijkheid van het congres in de toekomst geregeld moet worden.

Buijs komt

Agterberg zelf zal als hoofdredacteur van het Utrechtse DUB het congres wel bezoeken, maar niet als voorzitter van de Kring. ‘Ik ga wel, omdat ik het belangrijk vind dat er na jaren van corona weer een Kringcongres is. En daarbij zijn bij de paneldiscussie ook mensen met hele andere meningen uitgenodigd. Als het een lezing van Buijs was geweest, dan was ik niet gegaan.’

De organisatie van het Kringcongres laat weten dat Buijs ondanks alle ophef van plan is om aanwezig te zijn bij het debat.

Dit artikel is afkomstig van Erasmus Magazine.

English

5 REACTIES

  1. Ach ja, typisch weer. Er zijn binnen de universiteit een heleboel tere zieltjes die, zodra er iemand met een onwelgevallige mening langskomt, de boel direct moet worden gecanceld. Ik vind die Laurens ook een sukkel eerste klas, maar dat zou voor mij geen reden zijn om niet heen te gaan. Een dergelijk programma moet prikkelen, tot discussie aanzetten. Tegenwoordig heb ik steeds vaker het gevoel dat mensen alleen nog maar naar programma’s kijken en luisteren en de stukken lezen die hun reeds in hun mening bevestigt. Wij als academici moeten toch weten dat het falsificeren van je mening essentieel is? En sowieso is het goed om radicalen aan te spreken op hun mening. En daarbij moet je niet alleen denken aan rechtsradicaal.

  2. Ik ken niet alle details van het debat, maar Laurens Buijs is een collega van de UvA en we weten nu al sinds min of meer 20 jaar dat het “cancelen” van sprekers alleen maar méér aandacht en polarisatie/radicalisering oplevert.

    Ik heb het interview met Buijs op npo3 gelezen. Vaak gaat het om meningen/interpretaties, soms zijn zijn stellingen aantoonbaar fout (bijv. over het aantal non-binaire mensen in Nederland).

    Door deze hele discussie krijgt hij naar mijn indruk meer aandacht dan naar mijn mening adequaat zou zijn. Sterk dat tenminste de UKrant niet aan dit “cancelen” meedoet. Ik zal dit voorbeeld in mijn onderwijs over gender behandelen. En Buijs wens ik een faire procedure op de UvA.

    • Universiteiten lijken tegenwoordig meer op religieuze instellingen dan een plaats waar het vrije woord en open debatten plaatsvinden. Echt heel erg triest, dat academici geen andere opvattingen meer kunnen verdragen.

      Graag een bron waar Flavio Pasquino zichzelf een complotdenker noemt. Lijkt me erg onwaarschijnlijk.
      Tip voor de Ukrant redactie: bekijk de aflevering van blckbxtv met Bauke Geersing,RUG- alumnus, eens. Interessante blik op de huidige journalistiek van een oud-NOS directeur.

    • Update: Ik heb zonet de uitspraak (van 31 mei 2023) over de zaak gelezen. Ik was me er niet van bewust hoe serieus dit geschil op de UvA is geëscaleerd – en ik ben ook zelf nauwelijks actief op Twitter. Naar aanleiding van wat ik nu heb gelezen, vooral hoe Laurens Buijs met zijn collega’s communiceert en niet in staat is zichzelf te beheersen, denk ik dat hij géén geschikte spreker is voor discussies over zulke onderwerpen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in