Beloning voor de beste sjaars

Het faculteitsbestuur van University College Groningen (UCG) wil excellente prestaties belonen. De eerstejaars met het hoogste cijfergemiddelde moet aan het eind van het jaar gekroond worden tot Freshman of the Year en krijgt 500 euro. Studenten en personeel zijn sceptisch over het plan.
Door Tim Bakker

Het UCG-bestuur wil drie prijzen in het leven roepen. Naast de beste eerstejaars moeten ook de beste docent en het beste groepsproject in het zonnetje worden gezet. Aan het beste groepsproject wordt ook 500 euro toegekend. De prestatiebeloningen staan volgens het faculteitsbestuur in lijn met de traditie binnen de RUG en ook topuniversiteiten als Oxford en Cambridge.

Studenten en personeelsleden reageren terughoudend op het voorstel, vooral wat betreft de prijs van 500 euro. Studenten moeten studeren omdat ze intrinsiek gemotiveerd zijn, niet om geld te verdienen. Het geeft een verkeerd signaal, aldus faculteitsraadslid Maarten Trip.

‘Een prijs zet ook aan tot onderlinge competitie en dat is in strijd met de waarden die binnen UCG gekoesterd worden. Het kan zijn dat het traditie is binnen de RUG. Maar wij kunnen hier onze eigen tradities wel bepalen.’

Studieresultaten

Bovendien wordt niet alles uitgedrukt in studieresultaten, stelt fractievoorzitter Nora Achterbosch. ‘Een bredere bijdrage aan de UCG-gemeenschap wordt in de opzet van het plan niet gewaardeerd. Misschien kan er naast de Freshman of the Year nog een andere prijs in het leven geroepen worden.’

Decaan Hans van Ees kan zich niet vinden in de kritiek. ‘We beoordelen hier nu eenmaal op studieresultaten, en dat doen ze overal. Als je een master wil doen, wordt er op veel universiteiten naar je cijfers gekeken en binnen de RUG zijn er plannen om dat ook in te voeren. We zullen de opmerkingen van de raad meenemen, maar uiteindelijk is de beslissing aan het bestuur.’

Met betrekking tot de docent van het jaar is het volgens Van Ees aan de studenten om de verkiezingsprocedure te bepalen. Deze moet in de loop van het jaar worden vastgesteld. De gekozen docent zal volgend jaar door het UCG afgevaardigd worden in de RUG-brede Docent van het Jaar-verkiezing. Dit jaar is de faculteit niet vertegenwoordigd.

Engels

3 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

3 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties