Azerbeidzjaanse student wint rechtszaak tegen RUG om verblijfsvergunning

Een 18-jarige Azerbeidzjaanse student die dreigde zijn verblijfsvergunning kwijt te raken omdat hij te weinig studiepunten haalde, mag door de RUG niet aangegeven worden bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Dat heeft de Raad van State bepaald. 

De student economie en bedrijfskunde haalde in zijn eerste studiejaar, 2021-2022, maar 25 studiepunten. Dat is lager dan de vereiste 45 studiepunten die een student toen moest halen om aan het bindend studieadvies (bsa) te voldoen. Maar hij kreeg vanwege persoonlijke omstandigheden uitstel van de faculteit.

Studenten die van buiten de EU komen, moeten echter ook aan een andere norm voldoen: die van de Wet modern migratiebeleid (MoMi). Die schrijft voor dat een student 30 studiepunten moet halen voor het behoud van de verblijfsvergunning.

Voor die norm kreeg de economiestudent geen coulance van de RUG, hoewel hij dezelfde argumenten aanvoerde als voor het niet halen van het bsa. De universiteit liet hem weten de IND te zullen inlichten dat hij de studienorm niet gehaald had.

Moeite met aanpassen

Hij was nog maar 16 jaar toen hij in 2021 naar Groningen kwam. Door zijn jonge leeftijd had hij moeite zich aan te passen, beargumenteerde hij. Ook overleed zijn opa kort voor aanvang van het studiejaar, liep hij corona op en is hij dyslectisch.

De RUG wees zijn beroep af, omdat hij het niet onderbouwde met stukken waaruit had moeten blijken dat zijn situatie de oorzaak was van de studievertraging. Maar de Raad van State vindt dat de universiteit niet goed heeft gemotiveerd waarom de omstandigheden wel reden waren tot uitstel voor de bsa-norm, maar niet voor de MoMi-norm. 

De gevraagde stukken had de universiteit daarnaast wel ontvangen voor het bsa-beroep, dus die kende de RUG al, oordeelt de hoogste bestuursrechter. De universiteit moet nu opnieuw een beslissing nemen over het bezwaar van de student. 

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties