Zijn er in Leiden alleen maar mannelijke witte schrijvers?

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: kritiek op het leesfestival ‘Literair Leiden’, want in de schijnwerpers staan alleen witte mannen.

Alleen maar witte mannelijke schrijvers…

In de bibliotheek van de universiteit Leiden wordt deze maand het leesfestival ‘Literair Leiden’ gehouden. In de bieb is een leeshoek, er is een leeslijst, er wordt voorgelezen, er worden boekverfilmingen vertoond en geïnteresseerden kunnen meedoen aan een historische stadswandeling langs plekken in Leiden waar schrijvers hun voetsporen hebben achtergelaten (zoals Boudewijn Büch en Harry Mulisch).

Romy van den Akker (ze studeert er Nederlandse Taal en Cultuur en werkt bij het Nederlands Letterenfonds) heeft er stevige kritiek op, zo schrijft ze in een open brief in de Leidse universiteitskrant Mare. Want, zo stelt ze: ‘Anno 2023 weet de UB, die als bron van kennis middenin de maatschappij zou moeten staan, enkel witte, mannelijke ‘iconen’ te bedenken.’

Een gemiste kans, zegt ze, want er zijn toch ook vrouwelijke schrijvers en gekleurde schrijvers? ‘In plaats daarvan koos de bibliotheek ervoor om mannen als Bilderdijk, Wolkers en Mulisch, die al stevig verankerd zijn in het collectief geheugen, in de schijnwerpers te zetten en zo het beeld dat de Nederlandse literatuur alleen uit witte mannen bestaat, te reproduceren én te versterken.’

Hoe het leven verder gaat zonder huisgenoot Ties

‘Een kroonluchter gemaakt van bierflesjes, verkeersborden als decoratie aan de muur en een hoop lege bierkratten. Het huis van Sam, Stijn en Bas lijkt op een gewoon smoezelig studentenhuis met drie studerende jongens. Er ontbreekt alleen één ding, hun vierde huisgenoot.’

Zo begint een aangrijpend verhaal in de Utrechtse universiteitskrant DUB. De vierde huisgenoot, in de reportage Ties genoemd, maakte vorig jaar een einde aan zijn leven. ‘Hoe ga je verder als studentenhuis wanneer je huisgenoot plotseling zichzelf om het leven brengt?’ schrijft DUB.

In tien jaar tijd is het aantal zelfdodingen onder jongvolwassenen met ruim 30 procent gestegen (cijfers CBS). Er zijn geen cijfers bekend over specifiek studenten. Maar uit onderzoek van Trimbos, RIVM en GGD blijkt wel dat de helft van de studenten met gevoelens van angst en depressie kampt. Ook voelen veel studenten zich eenzaam.

Heb jij hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0800 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties