All Ears biedt al twee jaar een luisterend oor – en straks ook op Zernike

Honderden studenten en vooral internationals hebben de afgelopen twee jaar al hun hart gelucht bij All Ears. Er gaat daarom ook een All Ears-vestiging van start op Zernike Campus. 

Het viel de Thaise Phailin zwaar om na zeven maanden terug te komen van een uitwisseling in Wenen. ‘Ik trok me terug in mijn eigen appartement, kende de buren niet en de relatie met mijn vriend was net voorbij.’

Hoewel de studente spatial planning and design haar scriptie moest schrijven, lukte het steeds minder goed om haar deadlines te halen. Ze raakte gestresst, maar was naar eigen zeggen vooral eenzaam. ‘Het voelde alsof ik hier niet meer thuishoor.’

‘Phailin is lang niet de enige’, vertelt Matty Metzlar, als studentenwerker verbonden aan het project All Ears. ‘We voeren jaarlijks meer dan honderd gesprekken, waarvan twee derde met internationals zoals zij.’ 

Even praten

In die gesprekken merkt Metzlar dat juist internationale studenten meer moeite hebben om hun weg te vinden in een vreemde stad. ‘En als er dan problemen ontstaan, willen juist zij niet tegen hun ouders zeggen: Ik heb eigenlijk best wel moeite om mijn draai te vinden. In dat geval kunnen ze bij All Ears terecht.’

Natuurlijk, zegt Metzlar, zijn er ook studenten die echt therapie en psychologische hulp nodig hebben. ‘Maar er zijn ook heel veel studenten gebaat bij het eens onder woorden te brengen wat zich in hun binnenste afspeelt.’ Gewoon even praten dus. 

En dat werkt, merkt Metzlar: ‘Dan kiezen studenten toch een andere studie, of ze gaan bijvoorbeeld terug naar hun thuisland. En dan krijg ik een mailtje: “Bedankt dat je met mij mee bent gelopen, ik heb er veel aan gehad.”’

Phailin spreekt af bij SKLO, de moederorganisatie van All Ears, aan de Kraneweg. ‘Hier valt het niet op dat je naar binnen gaat’, zegt ze. ‘In 2019 hoorde ik al over All Ears in het Harmoniegebouw, maar daar durfde ik niet naar binnen te stappen. Straks zit je daar, blijft de deur openstaan en loopt er toevallig een vriend langs. Dan durf ik ze niet te vertellen waarom ik hier zit.’

Noorderplantsoen

Metzlar herkent die drempel om binnen te stappen: ‘Daarom sturen studenten vaak eerst een mailtje. Maar als mensen een keer een gesprek hebben gehad, gaat het eigenlijk vanzelf.’ 

Zo ook met Phailin. Tijdens de coronaperiode heeft zij veel met Matty in het Noorderplantsoen gewandeld. ‘We praatten over de relatiebreuk, en hoe ik prioriteiten kon stellen. Mijn relatie was al een maand voorbij, dus daar kon ik niks meer aan doen. Maar het voelt goed dat er iemand luisterde.’ Inmiddels gaat het een stuk beter met Phailin en is ze druk bezig met solliciteren.

All Ears zit elke woensdag van twee tot vier in onder de bogen in het Harmoniegebouw. Via all-ears.nl kun je ook een afspraak maken voor een ander moment. De locatie op Zernike gaat eind van dit kalenderjaar van start in een gebouw van de Hanzehogeschool. Waar en wanneer is nog niet bekend.

Om privacyredenen is de naam van Phailin gefingeerd. Haar echte naam is bij de redactie bekend.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties