Aletta Jacobsprijs voor Ploumen

Lilianne Ploumen, oud-voorzitter van de PvdA en demissionair minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, krijgt de Aletta Jacobsprijs 2018.
Door Rob Siebelink

Ze ontvangt de prijs op 8 maart 2018 uit handen van rector magnificus Elmer Sterken, vanwege ‘haar betrokkenheid en succesvolle inzet voor de rechten van vrouwen en meisjes over de hele wereld’, aldus de RUG.

De universiteit reikt de prijs (een bedrag van 5000 euro, vrij te besteden) om de twee jaar uit aan een vrouw met een academische opleiding die een voortrekkersrol vervult op emancipatiegebied en een voorbeeldfunctie vervult voor andere vrouwen.

‘Emancipatie loopt als een rode draad door het leven van Lilianne Ploumen’, zegt juryvoorzitter Janka Stoker. ‘Ze vervult al enkele decennia een voorbeeldfunctie voor vrouwen en meisjes in de hele wereld.’

Tegengeluid

Met haar initiatief She Decides heeft ze onder meer een sterk en succesvol tegengeluid laten horen tegen het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump om de financiering van een omvangrijk programma voor gezinsplanning – zoals anticonceptie, veilige abortus en seksuele voorlichting – stop te zetten, aldus de jury.

De prijs werd in 1990 ingesteld door Eric Bleumink, voormalig voorzitter van het college van bestuur van de RUG. Eerder werd de prijs uitgereikt aan onder anderen Neelie Kroes, Hedy d’Ancona en Petra Stienen.

De prijs is vernoemd naar Aletta Jacobs, de eerste vrouw die aan de RUG studeerde en ook de eerste vrouw die aan een een Nederlandse universiteit afstudeerde.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties