Albertianen betalen ‘boete’ van krap 6 euro voor incident Sushi Mall

De eerstejaarsleden van Albertus en Vindicat die met eten naar elkaar gooiden in restaurant Sushi Mall, krijgen een straf opgelegd van hun verenigingen. Maar de leden van Albertus komen er een stuk makkelijker vanaf dan die van Vindicat. 

Alle aanwezige leden van Albertus moeten een ‘boete’ betalen van 5,70 euro per persoon, terwijl de leden van Vindicat die actief bij het incident betrokken waren een taakstraf van twintig uur krijgen.

Zo’n zeventig leden van Albertus en vijftig leden van Vindicat hadden, zonder het van elkaar te weten, twee weken geleden tegelijkertijd een diner in het sushirestaurant. Dat leidde tot ‘een opstootje’, schreven beide verenigingen achteraf in een verklaring. ‘Hierbij is ruzie ontstaan en vervolgens is er met eten door het restaurant gegooid.’ Ook is er schade aan het restaurant toegebracht, waaronder kapotte glazen en borden.

Gepaste maatregelen

Beide verenigingen schorsten de aanwezige leden direct voor 72 uur, terwijl ze direct een onderzoek begonnen om ‘gepaste maatregelen’ te kunnen treffen. Volgens vice-praeses van Albertus Chanel Akkerman is het moeilijk om te achterhalen wat zich precies afspeelde. ‘Je komt er nooit helemaal achter wie wat heeft gedaan’, zegt ze. 

‘Daarom hebben wij besloten de hele groep een boete te geven. Daar bovenop moet de groep de schadevergoeding aan Sushi Mall vergoeden.’ De boete bedraagt 400 euro voor de hele groep, dus grofweg 5,70 euro per persoon. Hoeveel schadevergoeding de leden daar bovenop moeten betalen is volgens de vice-praeses nog onbekend. 

Maatschappelijk doel

Wat Vindicat betreft vraagt dit gedrag om serieuzere consequenties. ‘In ons onderzoek hebben zich mensen gemeld die meer betrokken waren dan anderen’, zegt rector Adriaan Zoetmulder. ‘Dat gaat om ongeveer twintig leden en zij krijgen ieder een taakstraf van twintig uur.’ 

Wat de taakstraf precies inhoudt, is Vindicat nog aan het bedenken. Volgens de rector moet het in ieder geval een maatschappelijk doel voor de stad dienen. ‘Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk bij de voedselbank of schoonmaakwerk ergens’, zegt hij.

Naast de verenigingsstraffen moesten alle aanwezige eerstejaars zich afgelopen vrijdag melden in het gemeentehuis om in gesprek te gaan met burgemeester Koen Schuiling.   

2 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties