DAG: Afscheid rector Sterken veel te duur

Studentenbeweging Democratische Academie Groningen (DAG) vindt dat de RUG veel te veel geld uitgeeft aan het afscheidsfeest voor rector magnificus Elmer Sterken. De universiteit heeft daarvoor 70.000 euro uitgetrokken.
Door Rob Siebelink

Sterken is acht jaar rector geweest en zwaait in juni af. DAG is niet tegen een feestje, zegt de studentenbeweging met twee zetels in de universiteitsraad. ‘Maar van bestuurders die naast hun personeel en studenten willen staan, mag enige soberheid verwacht worden.’

‘In tijden van bezuinigingen en torenhoge werkdruk voor docenten kan 70.000 euro een veel betere besteding krijgen, maar in plaats daarvan kiest het college van bestuur voor het organiseren van een eigen feestje.’

Receptie

DAG verwijst naar een afscheidsreceptie enkele jaren geleden van een bestuurder van ROC Aventus (in onder meer Deventer en Apeldoorn) die bijna 25.000 euro kostte. Voormalig minister van Onderwijs Marja van Bijsterveld zei daarover na Kamervragen dat ze dat ‘een te forse uitgave’ vindt. ‘Publieke bekostiging moet zo veel mogelijk ten goede komen aan het primaire onderwijsproces.’

Het afscheid van collegevoorzitter Sibrand Poppema vorig jaar september kostte de RUG 40.000 euro, stelt DAG: ‘Binnen een jaar tijd besteedt de Rijksuniversiteit Groningen dus voor 110.000 euro aan publieke middelen aan de afscheidsfeestjes van eigen bestuurders.’

Lustrum

Volgens de RUG gaat de vergelijking die DAG trekt niet op. Het afscheid van Elmer Sterken gaat verder dan alleen een plechtigheid in de Martinikerk en maakt deel uit van de lustrumviering van 5 tot 15 juni. De RUG viert dan het 405-jarig bestaan.

De totale rectoraatswissel (inclusief ceremonie in de Martinikerk en publieksactiviteiten) kost 70.000 euro. Circa de helft ervan is specifiek voor het afscheid van rector Sterken, aldus de uni. ‘Daarmee blijven we onder de grens van 40.000 euro die we intern hanteren’, zegt RUG-woordvoerder Jorien Bakker.

‘Voor 70.000 euro zetten we een heel tof en waardig afscheid voor de rector neer als onderdeel van onze lustrumweek. Een feest voor iedereen: vertegenwoordigers van alle universiteiten, 31.000 studenten, ruim 6000 medewerkers en Stadjers.’

Opheldering

De Telegraaf meldde dinsdagmiddag dat onderwijsminister Ingrid van Engelshoven de RUG om opheldering vraagt over het afscheidsfeest. ‘Dit bedrag strookt op het eerste gezicht niet met een sobere en doelmatige besteding van onderwijsmiddelen’, zegt zij in de krant.

Wettelijke regels zijn er niet voor afscheidsrecepties en -feesten. Wel hanteert de politiek zelf al langer een plafond van 30.000 euro voor afscheidsrecepties van bewindslieden.

In De Telegraaf reageert ook Kamerlid Paul van Meenen (D66): ‘Dit kan gewoon niet. Ik vind het echt gewoon bi-zar, dit soort mensen is het zicht op de werkelijkheid kwijt.’

English

2 REACTIES

  1. De spaarzame Universitaire feestjes brengen, voor al diegenen die betrokken zijn bij de RUG, een beetje lucht in het zware werk. Ik hoop dat Danny van Geldrop en de jongens van DAG ook een beetje lucht krijgen van hun geblaas. En dat die dan ook weer een beetje trots op onze universiteit mogen zijn, zoals (verreweg) de meeste medewerkers en studenten, gelukkig. En dat we dan met z’n allen weer gemotiveerd en op een normale en vriendelijke manier gaan werken aan een nog betere RUG. Een goed feestje helpt, mensen die hun best doen wegzetten met overdreven grote woorden niet.

    • Verlichting van het zware werk kwam in mijn tijd, ik ben nu vijf jaar met pensioen, absoluut niet van dit soort dwaze feestjes, die bovendien buitensporig duur zijn!
      De heer Sterken heeft vast zijn best gedaan, maar dat deed ik voor de rug ook meer dan 40 jaar. En zo deden en doen dat velen. Voor mij was echt geen 70.000 Euro gereserveerd om een feestje te bouwen. Dat betreur ik niet. Laten we niet doen, alsof mensen als Sterken en Poppema de big shots van de rug zijn, dat zijn toch echt mensen als Ben Feringa, en de velen, die in het verborgene werken, zich uitsloven. En laten we ophouden de rug te zien als een bedrijf, met een corporate identity.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in