Op Prinsjesdag werd duidelijk dat dit kabinet het hoger onderwijs en de wetenschap ook komend jaar een koud hart toedraagt. Boven op de bijna 200 miljoen ‘doelmatigheidskorting’ werd onverwachts nog eens een kleine 20 miljoen gegooid. Dit als straf omdat universiteiten en hogescholen hun opleidingen beter studeerbaar gemaakt hebben.
Alexander Pechtold verklaarde vorige week in de Tweede Kamer dat er best bezuinigd kan worden op al die dure gebouwen van universiteiten. De aanstaande renovatie van het Binnenhof gaat 482 miljoen euro kosten, maar dit geheel terzijde.
Ik moest terugdenken aan mijn tijd als postdoc bij bioinformatica. We waren gehuisvest in een soort aaneengeschakelde zeecontainers. Als te veel mensen tegelijk de pc aandeden, vlogen de stoppen er uit. Maar onderwijspartij D66 had een punt: die zeecontainers waren in vrolijke kleuren geverfd.
Dergelijke uitbundigheid is natuurlijk geldverspilling. Een recenter voorbeeld: omdat we te weinig gebouwen hebben, zowel duur als goedkoop, vinden mijn colleges dit jaar plaats in de Stadskerk. De universiteit had best een troostelozer iets kunnen huren, toch?
Wat nog veel vervelender is, is de keiharde belediging die in het woord ‘doelmatigheidskorting’ zit. Want daarmee zegt Den Haag dat wij nu eigenlijk niet doelmatig werken. Wij klooien maar wat aan. Dat staat haaks op de werkelijkheid.
Het Nederlands wetenschappelijk onderzoek en onderwijs is van wereldniveau. En iedereen hier werkt hard, te hard. In 2013 hebben wij bij de faculteit GMW onderzoek gedaan. Aan deze faculteit werd gemiddeld zo’n zeven uur per week – bijna een volle werkdag – overgewerkt.
Zo goed als niemand gebruikte alle vakantiedagen. Ruim een derde werkt door tijdens ziekte, enzovoort. In de afgelopen vijf jaar zijn de werkdrukproblemen alleen maar toegenomen. Het water staat niet tot aan onze lippen, we staan volledig onder water. Wellicht deels onze eigen schuld, maar toch.
De tijd van alleen boze brieven naar Den Haag schrijven is voorbij. Het is tijd voor actie (ook al denk je bij actie aan een kudde vijftigjarige FNV’ers die met geitenwollensokken op het Malieveld staan). Platform WOinActie organiseert een landelijke actieweek waarbij docenten hun colleges in de open lucht gaan geven.
Een onhandig aspect van deze actie is dat er nogal wat regelwerk komt kijken bij het naar buiten verplaatsen van een college. Protesteren tegen de werkdruk door middel van het jezelf meer werkdruk geven, is onhandig. Het college van bestuur weigerde aanvankelijk actieve ondersteuning te geven, maar gelukkig hebben we in Groningen de beste studenten: studentenorganisaties DAG, GSb en Lijst Calimero nemen de organisatorische taken op zich.
Deze hele week lopen academici met een rood vierkantje – het symbool van de acties – opgespeld door de gebouwen van de universiteit. Gelukkig lijkt alle regen van deze week op maandag gevallen te zijn. Vanaf dinsdagmorgen zullen er colleges buiten plaatsvinden: hoe meer aanwezigen hoe beter, dus kom vooral op de trappen van het VVV-gebouw luisteren.
Vrijdag vindt van drie tot vijf de slotmanifestatie plaats op het Harmonieplein. Laten we hopen op een grote opkomst – de enige manier om te zorgen dat we op Prinsjesdag 2019 niet wéér gekort worden.