Aantal bètastudenten blijft groeien, FSE kraakt in zijn voegen

Aantal bètastudenten blijft maar groeien

De Faculty of Science and Engineering (FSE) kraakt de hersenen over een oplossing voor het toenemende ruimtegebrek op de faculteit. Waar ze nu nog 6500 studenten huisvest, zal dat in 2021 oplopen tot 8100.
Door Christien Boomsma
24 oktober om 12:20 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
oktober 24 at 12:20 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.

Nog maar enkele jaren geleden bleef het aantal eerstejaars bij de bètafaculteit steken op een kleine achthonderd studenten. Nu zijn dat er al bijna 1500 en in 2024 zullen zich waarschijnlijk al meer dan 1600 mensen inschrijven.

‘Omdat bij de instroom de cohorten steeds groter worden, wordt het aantal tweede- en derdejaars ook steeds groter’, zegt management controller Meeuwes Veldhuis van FSE. ‘Het blijft natuurlijk statistiek, maar ook landelijk zien we een toename van het aantal mensen met een natuur- en techniekprofiel.’

Problemen

Die aantallen kan de faculteit echter niet kwijt zonder aanpassingen in zowel de student-stafratio als het aantal onderwijsruimtes. ‘Het past nu allemaal nog net’, zegt Veldhuis. ‘Maar we groeien ook qua staf. En dan komen we echt in de problemen.’ Over oplossingen daarvoor – meer onderwijsruimte – wordt al geruime tijd druk onderhandeld met de RUG.

Over het aantal docenten dat per student beschikbaar is, maakt Veldhuis zich minder zorgen. Daarvoor zit de faculteit ‘op een goede lijn’, benadrukt hij. Er zijn al verschillende maatregelen genomen om dat in evenwicht te brengen.

Fixus

Lastig is echter dat de faculteit maar beperkte invloed kan uitoefenen op de instroom. Dus als plotseling nog meer studenten besluiten naar Groningen te komen, kan dat voor extra problemen zorgen. ‘Een fixus is altijd lastig’, zegt Veldhuis, ‘Want dat zorgt vaak voor een extra instroom naar een aanpalende studie. Dus dan verplaats je het probleem.’

Daarom wil de faculteit extra inzetten op strenge matchinggesprekken om studenten zo nodig af te schrikken. ‘We kunnen dan ook denken aan werving. Dat je daar dus iets minder aandacht aan besteedt.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties