Feringa Building worstelt met bouwmarkt

De oververhitting van de bouwmarkt bemoeilijkt de aanbesteding van de Feringa Building op Zernike. De einddatum van 2021 wordt waarschijnlijk niet gehaald.
Door Zander Lamme

De universiteit had het nieuwe plan voor de nieuwbouw op Zernike al willen presenteren. Maar dat is nog niet gelukt. ‘De marktsituatie met aannemers in het hele land staat onder spanning. Ook wij hebben daar last van’, zegt Jeroen de Lezenne Coulander van Vastgoed en Investeringsprojecten (VGI) van de RUG.

Vorig jaar juli werd de aanbesteding stopgezet, toen bleek dat niemand de opdracht wilde aannemen voor de prijs die de RUG in gedachten had. Sindsdien is er hard gewerkt aan een nieuw, enigszins versoberd plan.

Maar opnieuw dreigt de uitvoering voor problemen te zorgen. ‘De markt wordt gedicteerd door uitvoerders’, aldus De Lezenne Coulander. ‘Als je een metselaar of een installateur wilt hebben, duurt het lang. Er is ontzettend veel vraag naar. Maar we hebben gewerkt aan plannen om het totale bouwproces te versnellen en de achterstand zoveel mogelijk in te lopen.’

Vacatures

De ruim 14.000 vacatures die op dit ogenblik openstaan in de bouw, vormen het hoogste aantal sinds 2008.

Het lijkt erop dat de eerder geplande opleveringsdatum van 2021 niet meer gehaald gaat worden. Tijdens de faculteitsraad van Science and Engineering noemde het faculteitsbestuur 2023 als nieuwe einddatum.

Dat is volgens RUG-woordvoerster Jorien Bakker echter nog wat voorbarig. ‘De aanbesteding loopt. Daarna is pas duidelijk of het in 2021 of 2023 klaar is.’

Dit artikel is gecorrigeerd. De aanbesteding van de Feringa Building is niet vertraagd door de oververhitting van de bouwmarkt, zoals we eerder meldden. Wel bemoeilijkt de oververhitting die. 

English

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in