Aan tafel met Natalie: Pho Saigon

RUG-student Natalie Voo weet alles van eten: ze komt uit de culinaire meltingpot Maleisië en is ook nog eens de dochter van een restaurateur. Om de week recenseert ze de studentvriendelijke horeca van Groningen. Deze keer: Pho Saigon.

Een authentiek Aziatisch restaurant kun je aan een aantal dingen herkennen. Een paar voorbeelden: de bediening is er vaak no-nonsense, zelfs stug. Aan de bar zit nogal eens een kind huiswerk te maken en er gaan geruchten over mogelijke belastingontwijking. In het geval van Pho Saigon waren het de besluiten die duidelijk met de hand op de portemonnee zijn genomen (zoals het eenvoudige interieur) en het personeel dat zo te zien uit één hechte familie bestaat.

We begonnen ons culinaire avontuur met vegetarische loempiaatjes die helemaal de show stalen. Knapperige, overheerlijke perfectie. Het geheim lijkt hem te zitten in de rijstvellen, die lichter en knapperiger zijn dan de reguliere loempiavellen. De bediening was vooral doelmatig en hoewel onze ober zich enorm ongemakkelijk leek te voelen in zijn rol, vonden we dat wel aandoenlijk.

Hoofgerechten

Als hoofdgerecht bestelden we pho met rundvlees en een Vietnamese pannenkoek gevuld met een berg kruiden en groenten. Ik vond de pannenkoek aanvankelijk nogal teleurstellend, zelfs met de vissaus erbij om te dippen. Maar er staan niet voor niets enorme flessen hoisinsaus en sriracha op tafel en die lieten mijn oordeel doorslaan van ‘meh’ tot ‘niet slecht!’

Dan de pho: die krijgt mijn stempel van goedkeuring. Er zat een ruime hoeveelheid rundvlees in met niet te veel en niet te weinig vet. De bouillon ging alleen wel richting te waterig. Iets meer kruiden en wat meer van die intense rundvleessmaak zouden het gerecht wat meer diepte hebben gegeven, maar al met al was het prima. Oh, en had ik de portiegrootte al genoemd? Daar kon je een klein dorp mee voeden.

Afzuiging

Soms moet je voor goed eten bereid zijn offers te maken, en dat was ook zo bij Pho Saigon. Gelukkig vond ik het dat waard. Wat dat offer dan was? Nou, het lijkt erop dat Pho Saigon heeft willen besparen op afzuiging in de keuken of die maar helemaal achterwege heeft gelaten.

Want de geuren in het restaurant – heerlijk kruidig, dat wel – blijven in je kleren hangen als zand na een strandwandeling. En misschien vind je het niet erg om te ruiken naar een kom pho en naar steranijs – er zijn ergere dingen – maar dan weet je het even.

Al met al een pareltje van een restaurant! Pho Saigon zit vlakbij de universiteit en biedt een aanlokkelijk aanbod authentieke Vietnamese heerlijkheden in gulle porties en voor prijzen die je niet berooid achterlaten. Wat wil je nog meer? Nou ja, betere afzuiging in de keuken misschien, maar je kunt niet alles hebben.

Pho Saigon, Oude Boteringestraat 8

Een betaalbaar, bescheiden Vietnamees restaurant met een ruime keuze aan authentieke gerechten. Voor twee personen waren we maar €42 kwijt.

Eindoordeel

Eten: 8/10
Presentatie: 7/10
Bediening: 7/10
Sfeer: 6.5/10

Engels

3 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

3 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties