Aan tafel met Natalie: Jajanan

RUG-student Natalie Voo weet alles van eten: ze komt uit de culinaire meltingpot Maleisië en is ook nog eens de dochter van een restaurateur. Om de week recenseert ze de studentvriendelijke horeca van Groningen. Deze keer: Jajanan.

Meestal geloof ik het niet als Aziatische restaurants in Groningen authentiek claimen te zijn, omdat de gerechten doorgaans toch aangepast zijn aan de Nederlandse smaak. Maar gelukkig heb ik een culinair zesde zintuig dat me deze keer de weg wees naar Jajanan, dat de echte Indonesische smaken belooft. 

Het restaurant zelf was simpel ingericht, zonder tierelantijnen. We gingen van start met cuanki, een hartig mengsel van bakso (Indonesische gehaktballetjes) en tapiocaballetjes in runderbouillon. De bakso was goed gekruid en aangenaam mals, precies zoals het hoort. De tapiocaballetjes zogen als kleine sponsjes de heerlijke bouillon op en waren lekker chewy. De bediening was snel en vriendelijk, dus we hadden niks te klagen.     

Daarna kwam er mie gacoan op tafel, pittige noedels die mijn wantrouwigheid wegnamen. Hitte wordt vaak beloofd en zelden geleverd, maar Jajanan weet van wanten. De noedels waren zo heftig dat ik blij was dat ik ook de lekker verfrissende cendol had besteld, een zoete mix van pandangelei, kokosmelk en palmsuikersiroop. Hoewel de noedels een beetje aan elkaar kleefden en de pangsit duidelijk niet vers uit de frituur kwam, was het toch een winnend gerecht wat mij betreft.   

Maar de ster van de avond was de mie ayam, noedels met kip: zout en hartig met een frisse kneep limoen. Elk onderdeel van het gerecht was gewoon heerlijk. Als ik superkritisch moet zijn, had de kip iets malser mogen zijn, maar het blijft een van de beste dingen die je in Groningen kunt krijgen.  

Als nagerecht kregen we klepon (balletjes van rijstmeel en kokos) en piscok (choco-bananenloempia’s). Die waren oké, niet heel bijzonder. 

Maar als je op zoek bent naar lekker en betaalbaar eten, moet je bij Jajanan zijn. Dit is het meest authentieke Indonesische eten dat ik in de stad ben tegengekomen; het is alleen jammer dat ze uitsluitend op zondag open zijn. Hoewel dat misschien maar goed ook is, want als ze elke dag open waren, zou ik er veel te vaak komen. En hoe redelijk geprijsd ze ook zijn, dat zou mijn portemonnee niet leuk vinden.

Jajanan, Carolieweg 21

Een Indonesisch pop-uprestaurant dat alleen op zondag open is. Het is een perfecte plek voor studenten: je krijgt er heerlijk, authentiek eten voor schappelijke prijzen. Voor twee mensen waren we 39,50 euro kwijt.

Eindoordeel

Eten: 9/10
Presentatie: 7/10
Bediening: 8/10
Sfeer: 7/10

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties