Aan tafel met Natalie: De Olijfboom

RUG-student Natalie Voo weet alles van eten: ze komt uit de culinaire meltingpot Maleisië en is ook nog eens de dochter van een restaurateur. Om de week recenseert ze de studentvriendelijke horeca van Groningen. Deze keer: De Olijfboom.

De Griekse keuken had nooit echt mijn aandacht, tot ik een keer in de zomer naar het zuiden van Griekenland ging. In elk schattig eettentje dat we tegenkwamen, kregen we goddelijke, verse gerechten tegen zulke lage prijzen dat ik het gevoel had dat ik wegkwam met een culinaire roofoverval. Ik had een openbaring: Grieks eten is schandelijk ondergewaardeerd.

Deze week leidde onze zoektocht naar eten ons naar De Olijfboom, een informeel Grieks eettentje dat zelfs op een doordeweekse dag stampvol zat. Het interieur was wel gezellig, maar had niet dat extra vleugje Griekse charme dat je het idee geeft dat je op vakantie bent. Dat had onze eetervaring naar grote hoogten kunnen doen stijgen.

We gingen van start met dolmades, rijst in strak opgerolde druivenbladeren. Ze waren kleverig, goed gekruid en een beetje vettig, wat goed paste bij de tzatziki die we erbij kregen. Precies zoals het hoort volgens de Griekse traditie: simpel, maar erg lekker.

Dan de hoofdgerechten: moussaka en Griekse gehaktballetjes met orzo erbij. De moussaka, favoriet bij de gasten, kreeg ook van mij een stempel van goedkeuring – maar laten we eerlijk zijn, ik heb nog nooit moussaka gehad die ik niet lekker vond. Misschien kun je gewoon niet de fout in gaan met moussaka, of anders heb ik bizar veel geluk gehad tot nu toe.

De gehaktballen waren echte smaakbommetjes en zo mals dat ik eigenlijk verwachtte dat ze elk moment uiteen konden vallen, wat gelukkig niet gebeurde. Maar jammer genoeg waren de tomatensaus en de orzo verschrikkelijk saai – een beetje zout en kruiden had wonderen gedaan! Wellicht waren de kruiden allemaal voor de gehaktballen gebruikt en was er niets meer over.

Tot besluit namen we nog een kopje geurige, troostende Griekse bergthee die de perfecte afronding van ons maal vormde.

De Olijfboom biedt betaalbare, authentieke en lekkere Griekse gerechten: wat wil een mens nog meer? Maar toch waren mijn tafelgenoot en ik het erover eens dat we dat ene je ne sais quoi misten. Lag het aan de flauwe saus en orzo, het niet erg Griekse interieur? Of verlangden mijn smaakpapillen gewoon terug naar dat eerste culinaire avontuur in het moederland?

Toch raad ik je met klem aan om op de fiets te stappen en het eten van De Olijfboom te proberen, lieve gastro-avonturier. Wie weet ontdek jij net dat ene ontbrekende ingrediënt!

De Olijfboom, Steentilstraat 28

De Olijfboom is een informeel restaurant waar je uiteenlopende Griekse gerechten kunt krijgen voor schappelijke prijzen (hoofdgerechten van €9,50-17,50). Voor twee personen waren we €45,25 kwijt. Reserveren is aan te raden.

Eindoordeel

Eten: 7,7/10
Presentatie: 6,5/10
Bediening: 8/10
Sfeer: 7/10

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties