Open brief aan de anti-Yantaifracties in de u-raad van de RUG.
Geachte u-raadsleden: twee urgente vragen!
Na uw blokkade op ‘Yantai’ blijven er minstens twee vragen waar de kiezer een degelijk antwoord op behoort krijgen, namelijk: Wat waren nu precies uw overwegingen op dit uitgebreide ‘dossier’? En: Als niet via een branch campus, hoe dan wel een expansieve internationalisering vorm te geven die toekomstige studenten intensief kennis laat maken met de nieuwe wereldmacht China?
In de media benadrukt u uw ‘zorgvuldige afweging’ van alle aspecten van ‘Yantai’. Voor uw kiezers is dit voorlopig echter niet meer dan een bezweringsformule. Geen van de fracties (zelfs de vernieuwers van de Democratische Academie Groningen niet) heeft de staf uitgenodigd voor consultatiebijeenkomsten om gezichtspunten in te winnen, geen van uw fracties heeft haar voorlopige standpuntbepaling publiekelijk aan staf of studenten voorgelegd om u eventueel te corrigeren of aan te vullen.
Dramatische beslissing
Ook achteraf ontbreekt het aan democratische verantwoording door kiezers uitgebreid, punt voor punt met argument en tegenargument, uit te leggen waarom deze dramatische beslissing nodig was; een beslissing waarmee niet alleen het college van bestuur wordt geblokkeerd, maar ook een grote groep eigen collega’s die ambities hadden in Yantai. Ruim honderd hoogleraren hadden de moeite genomen ‘Yantai’ expliciet te ondersteunen, tal van stafleden hadden aangegeven graag ook in Yantai les te geven en ook de betrokken faculteitsraden hadden al ingestemd.
De grondigheid van uw afweging kan helaas ook betwijfeld worden. Geen enkele van de hoogleraren of andere collega’s met jarenlange Chinaervaring die ik kon traceren, zegt ook maar op één moment door een u-raadslid of fractie ondervraagd te zijn over hun precieze afwegingen bij het Yantaidossier. Daar tegenover staat dat bij mijn weten geen van de u-raadsleden zelf op ervaring in China of Oost-Azië kan bogen.
‘Schoothondjes’
Het heeft er alle schijn van dat onze eigen Oost-Aziëdeskundigen direct al een label als ‘schoothondjes van het cvb’ hebben gekregen en dat de meningsvorming die tot uw dramatische besluit heeft geleid vooral het resultaat is van een heel klein kringetje gekozenen die vooral elkaar overtuigd hebben. Fracties: geef een grondige verantwoording tegenover uw kiezers en de rest van de RUG-gemeenschap!
Dan ligt er een tweede prangende vraag voor u, namelijk hoe dan wél verder met internationalisering richting Oost-Azië? Vertegenwoordigers die radicaal een weg voor hun collega’s en hun instelling blokkeren, kan toch een visie gevraagd worden op welke weg dan wél te gaan.
De wereld verandert
De huidige opkomst van China verandert de wereld vergelijkbaar met de opkomst van de VS in de 19de en 20ste eeuw – of we het leuk vinden of niet! Onze toekomstige studenten hebben er recht op deze nieuwe wereld volop en uit de eerste hand te leren kennen. Die eigen ervaring is juist nog belangrijker als je geconfronteerd wordt met wat mogelijk een bedreiging is: de nieuwe cocktail van hyperkapitalisme met antidemocratische en nationalistische staat is zeker niet alleen Chinees en kan je beter goed leren kennen dan je kop er voor in het zand te steken.
Dus, geachte u-raadsleden, wat gaan we doen? Hoog tijd om niet alleen NEE te zeggen, maar uw alternatieve visie op internationalisering op tafel te leggen. Misschien dit keer niet een visie die vooral in de kleine kring van de fractie ontwikkeld wordt.
Pieter Boele van Hensbroek, Globalisation Studies