De universiteit is officieel rookvrij, maar rokers zorgen nog steeds voor overlast

Rokers die nergens terecht kunnen, medewerkers die regelmatig in een doorrookte hal moeten werken, buren die klagen over de peukenvervuiling op straat. Hoewel de RUG al jaren rookvrij is, is het ‘rookprobleem’ verre van opgelost.

Bij de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen zijn sinds vorig academisch jaar weer asbakken te vinden. Met ingang van het beleid ‘rookvrije universiteit’ in augustus 2020 waren die weggehaald, maar dat zorgde niet voor minder rokers. 

‘Het leidde tot boosheid en onbegrip bij onze buren over waarom rokers van onze terreinen worden geweerd met als gevolg dat hun stoepen worden vervuild met peuken’, legt de faculteit uit. 

Rookvrije universiteit of niet, om het geschil met de buren op te lossen bleek de beste oplossing een ouderwetse: rokers een plek geven om hun peuken in weg te gooien.

Studenten aanspreken

Zo’n oplossing zoekt de Universiteitsbibliotheek (UB) ook. ‘Gisteren waren de mensen van de balie meer buiten dan binnen om studenten aan te spreken’, zegt Greet Bulthuis-Beens van de Dienstraad van de UB. ‘De rook kwam weer vrolijk binnen via de draaideur. Maar je hebt de ene student weggestuurd en de volgende komt er alweer aan.’

Ondertussen werken vooral baliemedewerkers van de UB al jarenlang regelmatig in de rooklucht. Dat geldt ook voor medewerkers met astma, die volgens de raad veel last hebben van de constante walm. 

‘Doe iets!’

‘Vlaggen werken niet, lijntjes trekken werkt niet, bordjes werken niet en het inzetten van stewards om te handhaven is te duur’, aldus raadslid Tiemen Folkers. ‘Asjeblieft, zorg een keer voor een pragmatische oplossing. Doe iets!’

Waarom niet, out-of-the-box denkend, de rokers een aangewezen plek geven met een afdakje en asbaktegels? ‘Het wordt al jaren geopperd’, zegt Folkers. ‘En er zou nu met de opening van het Rölinggebouw een plek voor kunnen zijn. Maar er wordt niets mee gedaan.’

Verantwoordelijk

De RUG wil rokers ontmoedigen, maar studenten blijven roken. Wie is er dan verantwoordelijk voor de peuken? En voor de rookoverlast?

Volgens RUG-woordvoerder Elies Wempe-Kouwenhoven wordt hier dinsdagmiddag over gesproken. ‘Dan is er overleg vanuit de directie facilitaire zaken hoe om te gaan met het roken. Daarna weten we meer.’ 

Lees ook:

Engels

19 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

19 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties