PhD-belangenorganisaties Promovendi Netwerk Nederland (PNN) en Groningen Graduate Interest Network (GRIN) roepen beurspromovendi op om een klacht in te dienen bij de RUG over het niet verlenen van de inflatiecorrectie op hun beurs.
Ook willen ze dat het college van bestuur de beurzen per direct verhoogt volgens de afspraak: met 9,6 procent ten opzichte van vorig jaar. Promovendi met klachten kunnen zich bij de organisaties melden.
Vorige week werd duidelijk dat de RUG bij de jaarlijkse indexering van de beurzen afwijkt van de in de contracten opgenomen norm. Niet de consumentenprijsindex (CPI) van het CBS van de maand april wordt aangehouden, maar de loonsverhoging van 4 procent die alle werknemers volgens de laatste cao krijgen. Het gaat om een verschil van ongeveer honderd euro per maand.
Onacceptabel
‘Het is onacceptabel dat de RUG eenzijdig de overeenkomst met haar beurspromovendi niet nakomt. Afspraak is afspraak. Beurspromovendi zijn één van de laagstbetaalde groepen binnen de academische staf. Deze groep krijgt al een veel lagere vergoeding dan werknemerpromovendi. Een beslissing die hun levensonderhoud aantast mag niet lichtzinnig worden genomen’, zegt voorzitter Anneke Kastelein van PNN.
Ze stelt dat de universiteit er in de afgelopen jaren op hamerde dat deze groep niet vergelijkbaar is met werknemerpromovendi. ‘En nu wordt ineens wel één lijn getrokken. Het is pijnlijk dat de cao-afspraken worden aangehouden, terwijl beurspromovendi zijn uitgesloten van de cao en niet genieten van de rechten uit deze overeenkomst.’
Teleurgesteld
Ook Björn de Kruijf van GRIN is teleurgesteld. ‘De universiteit rechtvaardigt de beslissing door een vergelijking met ongerelateerde zaken, zoals verlaging van collegegelden en de beperkte verhoging van werknemersalarissen’, zegt hij.
‘Ook het argument dat er een mogelijkheid zou zijn om te kiezen welke index gebruikt mag worden, houdt geen stand.’ Volgende week overlegt GRIN met de dean van de Graduate Studies Petra Rudolf over de situatie.