RUG hoopt overlast van studenten terug te dringen met ‘sociaal contract’ voor eerstejaars

Eerstejaars moeten vanaf volgend jaar mogelijk een ‘sociaal contract’ ondertekenen. Op die manier hopen RUG, Hanze en de gemeente Groningen overlast van studenten terug te dringen.

Wat er in het contract komt te staan, en waar de eerstejaars zich dus aan moeten houden, is nog niet bekend. Maar op deze manier wil de RUG duidelijk maken welk gedrag wel en niet wenselijk is, aldus rector Cisca Wijmenga.

‘Je bent student, maar ook inwoner van de stad. En wat betekent dat dan voor je gedrag? De gedragsregels die we met elkaar afspreken, mogen wel eens uitgesproken worden’, stelt Wijmenga.

Steun en kritiek

Het plan werd donderdag in de universiteitsraad besproken. Hoewel het idee wel wordt gesteund, is er ook veel kritiek.  

‘Het woord contract insinueert dat er bindende afspraken gemaakt worden over hoe studenten zich moeten gedragen’, zei Onno de Wal van studentenpartij Studenten Organisatie Groningen (SOG). En aangezien er al een gedragscode is en een studentenstatuut, begrijpt hij niet wat een extra document nog toevoegt.

Dwingend

SOG vreest dat een ‘sociaal contract’ veel verder gaat dan studenten meegeven wat de normen en waarden binnen de universiteit zijn. 

‘Dit is een voorstel dat is gemaakt met de gemeente en de Hanze en gaat over hoe studenten zich in de stad gedragen. Dat komt op mij dwingend over, omdat studenten het moeten ondertekenen terwijl het hun leven buiten de muren van de universiteit aangaat.’

Dat deel van het studentenleven valt buiten de verantwoordelijkheid van de universiteit, meent de partij.

Leefbaarheid van de stad

Hoewel rector Cisca Wijmenga erkent dat de term contract ‘wellicht iets suggereert dat het niet is’, is het wat haar betreft belangrijk dat nieuwe studenten gewezen worden op de leefbaarheid van de stad.

Bovendien, zo stelde bestuursvoorzitter Jouke de Vries, verwacht de universiteitsraad wel dat het RUG-bestuur handelt als er iets gebeurt op het gebied van sociale veiligheid. ‘Als wij disciplinaire maatregelen moeten nemen, dan is het makkelijker als er ook iets is om op terug te vallen.’

Moeilijke constructie

Toch vinden raadsleden de voorgestelde constructie moeilijk. ‘De bewustwording is heel belangrijk’, vindt Floor Kuiper van de Personeelsfractie. ‘Maar ondertekening vind ik lastig. Is het dan een verplichting om te tekenen? Zijn er consequenties als je het niet doet? Of als je wel tekent, maar je er niet aan houdt?’

Volgens de universiteit zijn dat vragen die nog beantwoord moeten worden. Een werkgroep gaat met de uitwerking aan de slag. Daarbij zou ook de naam ‘sociaal contract’ aangepast kunnen worden. Het RUG-bestuur verwacht het uitgewerkte voorstel in juni. 

Lees ook:

Engels

3 COMMENTS

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

3 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties