Studentenorganisaties vrezen stroom aan dakloze studenten

De jacht op een studentenkamer is geopend en de eerste internationals hebben al hun toevlucht genomen tot de noodopvang. Studentenorganisaties vrezen een herhaling van het tentenkamp-debacle van 2018, maar volgens de gemeente is er geen reden tot zorg.

Vrijdag opende de eerste noodopvanglocatie Martinihouse. Aan de Donderslaan is plek voor 125 studenten. ‘Er zijn tot nu toe 72 aanmeldingen’, zegt gemeentewoordvoerder Manon Hoiting maandagmiddag. ‘Het loopt daar mooi door.’

Piekmaanden

De noodopvang is bedoeld voor studenten die in de piekmaanden augustus en september geen kamer kunnen vinden. Volgens de gemeente zijn dat de maanden waarin afgestudeerde studenten nog niet allemaal vertrokken zijn, terwijl nieuwe studenten al wel aankomen. 

In samenspraak met de RUG en de Hanzehogeschool berekende de gemeente voor de zomer dat ze dit jaar tussen de 150 en 200 plekken in de piekopvang nodig heeft. ‘Maar dat is echt niet genoeg als je kijkt naar hoeveel extra studenten er dit jaar weer naar Groningen komen’, zegt Marinus Jongman namens Shelter Our Students (SOS). 

Dakloze studenten

SOS, een samenwerking tussen de Groninger Studentenbond, Lijst Calimero, DAG, Groningen Feminist Network, ROOD Groningen, Internationale Socialisten Groningen en de Jonge Socialisten, voorziet dat er binnenkort veel dakloze studenten in Groningen zullen zijn.

‘De looptijd van de noodopvang is dit jaar korter dan in andere jaren, terwijl tegelijkertijd het academisch jaar relatief laat begint’, zegt Jongman. Studenten in de noodopvang kunnen daar tot 15 oktober blijven en het academisch jaar begint pas op 6 september. ‘Dat geeft ze welgeteld een maand om iets te vinden.’

Couchsurfing

De organisatie vreest voor een herhaling van 2018, toen voornamelijk internationale studenten een tijd noodgedwongen in tentenkampen moesten slapen omdat ze geen kamer konden vinden. DAG zette toen een couchsurfing-actie op, waarbij mensen met extra plek in huis tijdelijk een dakloze student in huis namen.

SOS heeft het initiatief dit jaar opnieuw in het leven geroepen. ‘En er zijn al mensen die een bank hebben aangeboden. Uiteindelijk verwachten wij dat dit nodig zal zijn om geen studenten op straat te laten slapen’, zegt Jongman. ‘Als ze een plek nodig hebben, hebben wij de bank al geregeld.’

Gefaseerde opening

Vooralsnog lijken de slaapbanken niet nodig, omdat er plek is in de noodopvang. Behalve in het Martinihouse, kunnen studenten ook terecht in The Village aan de Peizerweg en in het Bud Gett Hostel in de binnenstad. ‘Als het Martinihouse vol zit, komen de plekken aan de Peizerweg beschikbaar’, zegt Hoiting. ‘En mocht het nodig zijn, daarna ook de hostelplaatsen.’

Studenten die gebruik willen maken van de noodopvang, moeten zich fysiek aan de balie melden. Vooraf reserveren kan niet. ‘Op die manier voorkomen we dat iemand op meerdere plekken een kamer reserveert en een plek bezet houdt die iemand anders zou kunnen gebruiken’, zegt Hoiting.

Lees ook:

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties