Coronavirus roept kamernood halt toe

Een studentenkamer in de Kornoeljeflat. De flat wordt eerder dan gepland gerenoveerd, omdat er minder vraag is naar kamers. Foto Reyer Boxem

Minder internationals in de stad

Coronavirus roept Groningse kamernood halt toe

De Stichting Studenten Huisvesting (SSH) verhuurt komend semester veel minder kamers aan internationale studenten dan voorheen. Niet alleen wordt de kamervoorraad teruggeschroefd van 1900 naar 1200, ook staan er nog steeds zo’n 120 kamers leeg.
31 augustus om 11:55 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
augustus 31 at 11:55 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.
Avatar photo

Door Koen Marée

31 augustus om 11:55 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
Avatar photo

By Koen Marée

augustus 31 at 11:55 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.
Avatar photo

Koen Marée

Freelancejournalist Volledig bio Freelance journalist Full bio

Volgens Jolien Stokroos van de SSH, de grootste studentenhuisvester voor internationale studenten in Groningen, is de terugloop direct te wijten aan de coronacrisis. ‘Er zijn veel minder uitwisselingsstudenten en ook minder internationale studenten die voor een hele studie komen.’ 

In voorgaande jaren was de SSH al ruim voor het studiejaar volgeboekt, onder andere doordat de RUG en de Hanze aankomende studenten doorverwijzen naar de corporatie.

Renovaties

Nog voor de zomer besloot de SSH al om op basis van de aanmeldcijfers minder eenheden aan te bieden. In overleg met eigenaar Lefier wordt al dit jaar van start gegaan met de renovatie van de Kornoeljeflat, in plaats van volgend jaar, en zijn de ruim 300 kamers uit de voorraad gehaald. Wel staat de flat in september nog stand-by voor noodopvang, mocht dat nodig zijn. ‘Daar lijkt het echter niet op’, aldus RUG-woordvoerder Jorien Bakker.

Verder is, zoals gepland, afscheid genomen van de locatie aan de Van Swietenlaan en zijn 170 tweepersoonskamers omgezet naar eenpersoonskamers. In totaal worden er 700 kamers minder aangeboden.

Leegstand door late beslissers

Toch staan er nog steeds zo’n 120 kamers leeg. ‘Dat loopt heel langzaam terug’, vertelt Stokroos. ‘Sommige kamers worden drie keer geboekt en ook weer drie keer geannuleerd. Het is heel onrustig, er zijn veel late beslissers.’

Het is vooralsnog niet de bedoeling dat de leegstaande kamers worden opgevuld met Nederlandse studenten: ‘De verwachting is dat sommige internationale studenten het even aankijken en pas in oktober of november komen. Ook voor hen willen de onderwijsinstellingen ruimte beschikbaar hebben. Eventueel kijken we hier later opnieuw naar.’

De SSH schaalt in aanloop naar het tweede semester en het studiejaar 2021-2022 weer op. De Esdoornflat wordt naar verwachting in maart of april 2021 opgeleverd, waarmee weer 320 kamers extra kunnen worden aangeboden. De renovatie van de Kornoeljeflat moet in 2022 klaar zijn. Het is nog niet zeker of SSH deze opnieuw in beheer neemt.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties