Onafhankelijkheid onder druk

Elke dag vraagt de redactie van de UK zich af: waar schrijven we over, waarom schrijven we erover en hoe? Daarom een wekelijks kijkje achter de schermen.

De Nederlandse universiteitsbladen hebben steeds meer moeite om onafhankelijk te opereren. Uit een afstudeerscriptie van Lars de Kruijff (masteropleiding journalistiek en nieuwe media, Universiteit Leiden) van enkele jaren geleden bleek dat vijf bestempeld kunnen worden als waakhond (de UK behoort volgens hem tot deze categorie), vijf als keffertje (wel blaffen, niet bijten) en drie als ‘schoothond’.

De soms moeizame relatie geldt natuurlijk ook voor de onafhankelijke bladen van hogescholen, en daar was het deze week weer raak. Sense, het magazine van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, houdt op te bestaan. Het gaat op in een nieuw medium, dat niet onafhankelijk is.

Oud-hoofdredacteur Han Geurts van Sense (van 1999 tot 2015) betreurt de gang van zaken. Hierbij plaatsen wij zijn open brief in Vox, het magazine van de Radboud Universiteit Nijmegen.

De inzet om meer structuur en eenheid te brengen in het bestaande woud van communicatiemiddelen op de Hogeschool Arnhem en Nijmegen verdient alle steun. Al lijkt het een utopie te denken dat de zeer diverse doelgroepen (studenten, medewerkers, externen, MKB, stageplekken, onderzoekers, onderwijsveld) bediend kunnen worden met één communicatievorm.

De in het Vox-artikel (‘HAN stopt met magazine Sense‘) genoemde GIS-schermen, HANovatie en HANblad vallen onder de afdeling Marketing, Communicatie en Voorlichting (MCV).

Sense heeft echter een status aparte binnen de hogeschool met een – in een redactiestatuut vastgelegde – onafhankelijke redactie. En juist daar ligt het zwaktebod van het concept: het feit dat de afdeling MCV alle inhoudelijke zeggenschap naar zich toe trekt, daar waar tot nu toe de inhoudelijke verantwoording bij het college van bestuur lag en de organisatorische verantwoording bij het Service Bedrijf.

Opdrachtgever van het concept is MCV, opdrachtnemer eveneens. De projectleider komt uit dezelfde bloedgroep en bepaalt samen met de opdrachtgever de samenstelling van de projectgroep.

In het conceptplan is al vastgelegd dat ook Sense zal opgaan in het nieuwe medium dat niet onafhankelijk zal worden. Men hoeft niet over vergaande helderziende gaven te beschikken om de uitkomst te voorspellen: een ongetwijfeld fraai vormgegeven pr-medium vol met hallelujaverhalen, veelbelovende projecten, geniale afgestudeerden, gewaardeerde lectoraten, unieke primeurs en dat alles in een fantastische hogeschool (‘It’s great, period’). Geen onafhankelijke analyses, geen kritische beschouwingen, geen wederhoor. His Master’s Voice.

In alle jaren van het bestaan van de HAN (sinds 1996) heeft Sensor/Sense een onafhankelijke positie ingenomen. Dit leidde hoogstens incidenteel tot botsingen achteraf; geen glans zonder wrijving. Nimmer echter heeft een college van bestuur de onafhankelijkheid ter discussie gesteld. Een onafhankelijke verslaglegging is een onmisbaar item voor iedere instelling voor hoger onderwijs; het houdt de hogeschool scherp en transparant en draagt bij aan het afleveren van zelfstandige en kritische professionals.

Of zoals huidig collegevoorzitter Kees Boele in gesprek met ondergetekende en de voorzitter van de redactieraad bezwoer: ‘Ik kan me de HAN niet zonder een onafhankelijk medium voorstellen.’
Hoogste tijd dat de inhoudelijke verantwoordelijkheid weer daar komt te liggen waar die thuis hoort en al die jaren gelegen heeft. Exit MCV, het college van bestuur is aan zet.

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties