5 procent meer studenten aan uni’s

Aan de Nederlandse universiteiten studeren op dit moment 290.000 studenten, 5 procent meer dan vorig jaar. Dat is mooi, meldt koepelvereniging VSNU, maar leidt ook tot zorgen over kwaliteit en financiering.
Door Rob Siebelink

VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg: ‘Het is goed om te zien dat onze universiteiten ook dit jaar weer meer studenten aantrekken. De krappe arbeidsmarkt roept om steeds meer hoogopgeleide professionals: voor het onderwijs, de zorg en de techniek, en voor de Nederlandse kenniseconomie in het algemeen.’

Maar de grote instroom zet de universiteiten ook onder druk, stelt de VSNU. Want net als voorgaande jaren blijkt ook nu de inschatting door het ministerie van Onderwijs te laag. Dat was eerder uitgegaan van een groei van 2 procent. Hierdoor zullen er nog grotere tekorten ontstaan in het wetenschappelijk onderwijs, vreest de koepelvereniging.

Topniveau

‘De signalen over werkdruk in het onderwijs, ook op universiteiten, moeten zeer serieus genomen worden. De regering heeft de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat het wetenschappelijk onderwijs in Nederland van topniveau kan blijven en ook beantwoordt aan de maatschappelijke vraag. Dit kan alleen door fors te investeren’, stelt VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg.

De instroom vanuit het vwo, het hbo en van internationale studenten blijft hoog, zo blijkt uit de cijfers. Er zijn weer meer vwo-gediplomeerden die kiezen voor universitaire bachelorprogramma’s.

Ook steeds meer studenten van over de grens kiezen voor Nederland, zowel in de bachelor als in de master. Het aantal ingeschreven internationale studenten is naar verwachting ongeveer 19 procent van het totaal aantal studenten.

Het gaat overigens nog om voorlopige cijfers, de definitieve volgen begin 2019.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties