Poeder in RUG-pand onschadelijk [UPDATE]

Het poeder dat donderdagochtend werd gevonden in een brief in het Groningen Confucius Centre van de RUG, is niet schadelijk. Dat blijkt na onderzoek van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie.
Door Rob Siebelink

Het poeder is in beslag genomen voor nader onderzoek. Het is niet duidelijk om welke stof het gaat. Het pand OB42 waarin het centrum is gevestigd, wordt voor de zekerheid nog gecontroleerd, meldt de politie.

Als gevolg van de vondst werden drie RUG-panden aan de Oude Boteringestraat donderdagmorgen ontruimd. Drie medewerkers die mogelijk met de stof in aanraking waren gekomen, moesten uit voorzorg wel binnenblijven.

De Oude Boteringestraat werd deels afgesloten. Dat gold ook voor de toegang van het Broerplein vanaf de Oude Kijk in ‘t Jatstraat.

In het pand OB42 is het Groningen Confucius Institute gevestigd, een samenwerkingsverband van de Hanzehogeschool, RUG, gemeente Groningen en de Communication University China in Peking. Ook OB44 (waar het Bureau van de RUG is gevestigd) en OB46 werden ontruimd.

Beïnvloeden

Er is veel te doen over het instituut nadat het tv-programma Medialogica er aandacht aan besteedde. De makers stellen dat de Chinese overheid via het instituut ons beeld van en beleid ten opzichte van China probeert te beïnvloeden.

De hulpdiensten (brandweer, politie en ambulance) waren massaal aanwezig, de brandweer onder meer met een Gevaarlijke Stoffen Eenheid Ontsmetting (zie video). De politie schaalde op naar GRIP 1 om de samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten zo goed mogelijk te coördineren. Inmiddels is weer afgeschaald naar GRIP 0.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties