Zoeken op de website van de RUG brengt je overal, maar niet waar je moet zijn, zo ondervond student-columnist Bauke van der Kooij.
Voor wie alle paaseieren heeft gevonden, maar het zoeken nog niet zat is, heb ik een leuke speurtocht: iets vinden via de zoekmachine van de RUG. Rechtsboven op de RUG-website is een zoekfunctie waarmee je de website kunt doorzoeken. Af en toe krijg je de juiste antwoorden, maar vaak genoeg raak je verstrikt in het digitale web van de zwarte weduwe.
Zoek je bijvoorbeeld op ‘kwijtgeraakt’, dan kom je op de pagina van Sibrandus Stratingh, hoogleraar scheikunde in de negentiende eeuw. Als je zoekt op ‘ik ben mijn sleutel kwijt’, dan krijg je als eerste zoekresultaat het GIA: Groningen Institute of Archeology. Kwijtraken is één ding, en ongetwijfeld is het GIA goed in het terugvinden van spullen, maar daar heb je in dit geval dus helemaal niks aan.
Een ander voorbeeld. Zoek je op ‘ik ben langdurig ziek’, dan is het eerste resultaat een overzicht van de master Neerlandistiek. Blijkbaar is het advies van de RUG voor mensen die uit de roulatie zijn om je te verdiepen in de werken van Harry Mulisch, of om Van den Vos Reynaerde eens door te spitten.
Als je zoekt op ‘ik ben mijn sleutel kwijt’, dan krijg je het Groningen Institute of Archeology
Grappig genoeg levert de zoekterm ‘Neerlandistiek’ niet de studie als eerste zoekresultaat op. Blijkbaar is Neerlandistiek dus beter voor langdurige zieken dan voor mensen met interesse in onze taal.
In diezelfde sfeer: zoek ‘mag je alcohol drinken op de RUG’ (of gewoon ‘alcohol drinken’), dan is het eerste zoekresultaat informatie over de master klinische psychologie. Mogelijk is dit een soort tip van de RUG; je moet je eigen mentale gezondheid maar eens onderzoeken als je het nodig vindt te drinken op de universiteit.
Tik je tot slot ‘fiets gestolen’ in, dan krijg je ‘studeren in Groningen’. Een dikke middelvinger van de RUG? ‘Wen er maar aan’ – misschien wel een nieuwe tactiek om de studentenaantallen in te perken, maar waardeloos als je je fiets kwijt bent voor het Academiegebouw.
Het is natuurlijk bizar dat de zoekmachine van de RUG je als een kip zonder kop overal heen stuurt. Laten we hopen dat we over een jaar wel een (paas)eitje vinden.
BAUKE VAN DER KOOIJ
Heel herkenbaar, en ook al vele jaren een ‘trope’ onder staf en jonge onderzoekers! Ik werk zelf bij Archeologie, maar gebruik de zoekfunctie (en de hele RUG-website) alleen met angst en beven.
Heel herkenbaar. Soms moet ik meer dan 50 links aanklikken voordat ik vind wat ik zoek.
Googlen werkt vaak beter dan de website zelf gebruiken.
Echter kan ik helaas vaak wel de juiste informatie vinden, maar dan bijvoorbeeld voor gsms i.p.v. fse.
Vaak kost informatie zoeken op de RUG website ongeveer een uur, dus als het niet heel belangrijk is doe ik het gewoon niet.
Daarnaast zijn er dode link, of links die (incorrect) naar de pagina verwijzen waar je al op bent …
Helaas moet ik Google gebruiken om iets op onze RUG website te vinden. De oude website hiervoor was veel beter!
Dit heb ik ook ondervonden bij RuG, helaas is het op intranet-sites van grote bedrijven en scholen waar ik daarvoor en daarna heb gewerkt niet veel beter. En ook daar vinden de verantwoordlijken vaak dat het wel meevalt. Het schijnt voor een deel te liggen het niet goed toevoegen van meta-data over de geplaatse artikelen. Zoekfuncties die worden gebruikt op intranetten zijn daarvan afhankelijk voor goede resultaten, Google doet dat waarschijnlijk anders, maar daar zit ook meer geld achter.
Het toevoegen van relevante meta-data is natuurlijk niet de kerncompetentie van de schrijvers van artikelen, misschien meer een redactionele taak?
Door die vreselijke website was ik er niet eens van op de hoogte dat ik de masterrichting die ik wilde doen gewoon aan de rug kon doen…. gemiste kans voor de rug
De zoekfunctie van de RUG-website is inderdaad al decennialang een ramp. En erger nog: de verantwoordelijken ervoor vinden zelf van niet.
Als medewerker van de RUG is dit zo ontzettend herkenbaar. Als ik op de RUG website vind wat ik zoek, kan de vlag uit. Hopelijk geeft dit artikel wat motivatie om de zoekfunctie aan te pakken!