Zoeken als een kip zonder kop op de RUG-website

Zoeken op de website van de RUG brengt je overal, maar niet waar je moet zijn, zo ondervond student-columnist Bauke van der Kooij.

Voor wie alle paaseieren heeft gevonden, maar het zoeken nog niet zat is, heb ik een leuke speurtocht: iets vinden via de zoekmachine van de RUG. Rechtsboven op de RUG-website is een zoekfunctie waarmee je de website kunt doorzoeken. Af en toe krijg je de juiste antwoorden, maar vaak genoeg raak je verstrikt in het digitale web van de zwarte weduwe.

Zoek je bijvoorbeeld op ‘kwijtgeraakt’, dan kom je op de pagina van Sibrandus Stratingh, hoogleraar scheikunde in de negentiende eeuw. Als je zoekt op ‘ik ben mijn sleutel kwijt’, dan krijg je als eerste zoekresultaat het GIA: Groningen Institute of Archeology. Kwijtraken is één ding, en ongetwijfeld is het GIA goed in het terugvinden van spullen, maar daar heb je in dit geval dus helemaal niks aan.

Een ander voorbeeld. Zoek je op ‘ik ben langdurig ziek’, dan is het eerste resultaat een overzicht van de master Neerlandistiek. Blijkbaar is het advies van de RUG voor mensen die uit de roulatie zijn om je te verdiepen in de werken van Harry Mulisch, of om Van den Vos Reynaerde eens door te spitten.

Als je zoekt op ‘ik ben mijn sleutel kwijt’, dan krijg je het Groningen Institute of Archeology

Grappig genoeg levert de zoekterm ‘Neerlandistiek’ niet de studie als eerste zoekresultaat op. Blijkbaar is Neerlandistiek dus beter voor langdurige zieken dan voor mensen met interesse in onze taal.

In diezelfde sfeer: zoek ‘mag je alcohol drinken op de RUG’ (of gewoon ‘alcohol drinken’), dan is het eerste zoekresultaat informatie over de master klinische psychologie. Mogelijk is dit een soort tip van de RUG; je moet je eigen mentale gezondheid maar eens onderzoeken als je het nodig vindt te drinken op de universiteit.

Tik je tot slot ‘fiets gestolen’ in, dan krijg je ‘studeren in Groningen’. Een dikke middelvinger van de RUG? ‘Wen er maar aan’ – misschien wel een nieuwe tactiek om de studentenaantallen in te perken, maar waardeloos als je je fiets kwijt bent voor het Academiegebouw.

Het is natuurlijk bizar dat de zoekmachine van de RUG je als een kip zonder kop overal heen stuurt. Laten we hopen dat we over een jaar wel een (paas)eitje vinden.

BAUKE VAN DER KOOIJ

7 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

7 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties