Eens de hoofdact op Pinkpop, nu bij het dorpsfeest van Tolbert

Student-columnist Bauke van der Kooij ziet met zoveel onheilstijdingen (bezuinigingen, het internationaliseringsvraagstuk) het einde voor de RUG naderen. ‘De universiteit zakt terug naar het niveau van de Keuken Kampioen Divisie.’

Stoppen op je hoogtepunt: het is weinigen gegeven. Game of Thrones, Lee Towers, misschien zelfs wel onze ‘eigen’ Arjen Robben – allemaal net wat te lang doorgegaan. Gelukkig kunnen verstandige mensen lering trekken uit ervaringen van anderen. Zo ook de universiteit: misschien is het beter om er maar gewoon mee te stoppen.

Iedereen zal terugdenken aan de universiteit als een toonaangevend onderwijsinstituut. De laatste jaren won Ben Feringa een Nobelprijs, nestelde de RUG zich in de wereldwijde top 100 van universiteiten en werd de eerste (en daarna tweede) vrouwelijke rector magnificus aangesteld: eind goed, al goed.

Maar toen kwam toch een beetje de klad erin. Het motto werd Making Connections, maar in plaats daarvan raakte de universiteit gepolariseerder dan ooit.

Eerst was er de commotie na het ontslag van Suzanne Täuber en de rapporten over sociale veiligheid, nu komen steeds vaker Amerikaanse praktijken overwaaien naar Groningen, resulterend in demonstraties, petities en bezettingen – soms zelfs met geweld. Making Connections? De dialoog is ver te zoeken.

Met het oog op de dreigende bezuinigingen – de uitholling van de academische gemeenschap – en de exodus van internationaal talent uit Groningen, is het oppassen dat de universiteit niet terugzakt naar het niveau van de Keuken Kampioen Divisie: een voetbalclub zonder internationaal talent en onvoldoende geld om mee te draaien in de top.

Game of Thrones, Lee Towers, onze ‘eigen’ Arjen Robben – allemaal net wat te lang doorgegaan

Eens de hoofdact op Pinkpop, straks te zien op het podium bij het dorpsfeest van Tolbert?

Dat moet je voorkomen. Dus kunnen we nu ook gewoon zeggen: het is mooi geweest. Klaar. Iedereen die zich nu inschrijft, mag kiezen tussen een vergelijkbare Hanzeopleiding of bij een andere universiteit in Nederland.

Huidige studenten krijgen nog drie jaar om hun opleiding af te maken, daarna is het over en uit. Medewerkers krijgen de kans om elders een baan te vinden – vacatures genoeg. Misschien niet in Groningen, maar goed, daar wil je straks dan toch niet meer wonen.

De gebouwen kunnen vast nog wel een andere bestemming krijgen: een restaurant in het Academiegebouw, bijvoorbeeld. Haal je het standbeeld van Aletta Jacobs weg bij het Harmoniecomplex, kun je daar leuk foodtruckfestivals organiseren. Of een grote Primark of Media Markt in de UB, goed om mensen naar de stad te lokken.

Daarnaast kunnen die vieze studentenhuizen ook opgeknapt worden om de stad wat fraaier te maken. Trouwens, de stad wordt een stuk rustiger zonder al die studenten.

Misschien kan, ter herinnering, nog een tegeltje worden neergelegd op het Broerplein, herinnerend aan die prachtige universiteit die na iets meer dan vier eeuwen op het hoogtepunt wist te stoppen: ‘Ooit stond hier een fiets. Nu staat hier niets’.  

BAUKE VAN DER KOOIJ

1 REACTIE

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties