Wees een kunstenaar, in het urinoir

Studenten op de RUG missen een ‘sense of belonging’, zo blijkt uit onderzoek. Student-columnist Bauke van der Kooij weet er wel raad mee, te beginnen met de wc’s.

Zoals het potje thuis pist, pist het nergens. Geen enkel toilet voelt zo vertrouwd als het eigen toilet. En dat is waar het op de universiteit aan schort. Studenten (vooral eerste- en tweedejaars) missen een ‘sense of belonging’: een gevoel ‘hier te horen’, thuis blijven is vertrouwd en je hoeft je bed er niet voor uit.

Maar – net als Mozes en de berg – als de student niet naar de universiteit komt, moet de universiteit naar de student. De RUG kan veel huiselijker. En dan begin je natuurlijk met het kleinste kamertje, want dat kan op de RUG wel wat vrolijker.

De neutrale, ziekenhuiswitte wc’s zijn al een verschrikking. De wc’s op Zernike die een muurgrote afbeelding van de Aletta Jacobshal hebben, zijn nog veel erger. Ongetwijfeld om studenten zo snel mogelijk weg te jagen. Dat kan (en moet) anders.

Een scheurkalender, tijdschriften, een goeie luchtverfrisser, Rituals-geurstokjes – het zou niet misstaan, en studenten zouden zich meteen een stuk meer thuis voelen.

Een scheurkalender, tijdschriften, Rituals-geurstokjes – het zou niet misstaan

Of breng een bezoekje aan de Xenos en voeg wat leuke snuisterijen toe. Een bordje met ‘Home Is Where The Heart Is’, een matje met ‘Live, Love, Laugh’ of zet op de spiegels van de toiletten in de UB ‘Keep Calm And Carry On’.

Doe dan gelijk die foeilelijke zeepdispensers weg en vervang ze door zo’n keramieken zalmroze zeeppompje, of zo’n doorzichtige amberkleurige (natuurlijk met Engelse of Franse tekst er op).

Hetzelfde geldt voor de handendrogers die meterslang halfnat papier aan je geven (en vervolgens, alsof het een stofzuigersnoer is, dat met een ruk weer intrekken). Die kunnen prima vervangen worden door wat leuk gestreepte ‘Stone Blue’, ‘Thyme Green’ of ‘Warm Grey’ handdoeken van 100 procent biologisch katoen. De Søstrene Grene en de Dille & Kamille zullen binnen no time uitverkocht zijn.

En mocht de RUG dit idee door de wc spoelen, doe het dan zelf: Pimp een plee.

Wees een kunstenaar, in het urinoir

Leef je uit, in het kamertje zonder ruit.

Kortom, pleeg toiletterreur en maak de RUG-toiletten lekker huiselijk – dan komt het vast goed met die ‘sense of belonging’.

BAUKE VAN DER KOOIJ

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties