We leven in een linkse bubbel. En dat is een probleem

Studenten leven in een linkse bubbel. We dansen, zeuren over een onvoldoende, drinken bier, eten vegan. En we zagen de winst van de PVV dus niet aankomen, aldus Robin Hevinga, de nieuwe student-columnist van UKrant.

De verkiezingsuitslagen van de stembureaus in het Harmoniegebouw en op Zernike Campus – op beide locaties stemden vooral studenten – zijn onlangs bekendgemaakt. Grofweg 70 procent stemde links (PvdA/GroenLinks, D66, Volt en PvdD), respectievelijk 3,6 en 6,35 procent stemde PVV.

De student was, is en blijft – zeker in vergelijking met de rest van de samenleving – dus nogal links. De uitslag illustreert in wat voor afgesloten wereld studenten leven. Doordat we weinig contact hebben met mensen buiten de bubbel, hebben wij een totaal ander wereldbeeld.

De universiteit probeert dit tegen te gaan door ons op te voeden tot nieuwsgierige en empathische burgers. Maar het kan ons niks schelen. We stellen geen vragen en willen niet aangeraakt worden door de grote boze buitenwereld. 

Wat wij wel doen is dansen, bier drinken, ons afvragen welk vegan pastarecept we nog niet hebben geprobeerd. Wij klagen over die onuitstaanbare huisbaas, sommigen gebruiken drugs. We jammeren over een onvoldoende of als we het koud hebben en we huilen uit bij onze ouders als het allemaal te veel geworden is. 

Wat de rest van de wereld aan het doen is? Geen idee. 

Wij studenten moeten ons bewust zijn van de zorgen die in de maatschappij breed leven

Tot 21 november konden studenten hun leven op deze manier leiden. Maar om 21.00 uur prikte een vlijmscherp scherfje taal onze bubbel lek. ‘PVV 35 zetels’, zei een onthutste presentatrice op de tv. We wisten uit wanhoop niet of we moesten lachen of huilen. 

Een paar minuten later verscheen onze paus Frans Timmermans ten tonele. Zijn lichaamshouding was droevig, maar zijn blik stond in brand. ‘Hou elkaar nou even vast’, sommeerde hij ons. De woorden werden net zo lang herhaald tot er tranen biggelden over wangen van mensen in de zaal en misschien ook wel bij ons. 

Maar dat hele ‘elkaar vasthouden’ is juist de reden van het verrassingseffect van de PVV. Onze bubbel heeft deze mensen niet gehoord, doodgezwegen en genegeerd. Dat is ook waarom deze overwinning zo pijnlijk is, we hadden het kunnen zien aankomen. 

Wij studenten moeten ons bewust zijn van de zorgen die in de maatschappij breed leven. Daarvoor hoeven we niet eens de provinciegrens over te steken: denk aan de aardbevingen en asielproblematiek in Ter Apel.

Als ooit de dag aanbreekt dat wij het voor het zeggen hebben in dit land, is het onvoldoende als we ‘elkaar vasthouden’. We moeten iedereen vasthouden.

Iedereen.

ROBIN HEVINGA

24 REACTIES

24 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties