Asbakken die je een vraag stellen, verruiming van de rookvrije zones en een bewustwordingscampagne. Dat zijn de plannen om rookoverlast op en rond de uni tegen te gaan.
Het inzetten van stewards om de regels te handhaven en rokers aan te spreken haalt het lijstje niet. ‘Die optie is te duur’, zegt RUG-woordvoerder Elies Wempe-Kouwenhoven.
Ondanks het beleid ‘rookvrije universiteit’ dat in augustus 2020 inging, wordt er op alle faculteiten nog volop gerookt en gaat dat gepaard met overlast: van buren die klagen over sigarettenpeuken bij hun in de straat tot UB-medewerkers die regelmatig in de rooklucht werken.
Oplossingen
De ultieme oplossing tegen de overlast is drie jaar na invoering van het anti-rookbeleid nog niet gevonden. Maar de faculteitsbesturen en University Services werken aan een memo voor het college van bestuur (cvb) met een aantal voorstellen.
Zo willen ze de gemeente vragen om de rookvrije ruimte rond de universiteitsgebouwen uit te breiden. ‘Dan moet je bijvoorbeeld denken aan de straat tussen de UB en het Academiegebouw’, zegt Wempe-Kouwenhoven.
‘Dat is officieel gemeentegrond en daarmee openbaar terrein, daar kunnen we mensen niet verbieden te roken.’ Maar als de gemeente akkoord gaat met een uitbreiding, dan misschien wel.
Campagne
Ook is een campagne in de maak om studenten en medewerkers erop te wijzen dat de universiteit een rookvrije plek is. Hoe die campagne eruit zal zien, is nog onbekend.
Tot slot stellen faculteiten en University Services voor om op bepaalde plekken toch opnieuw asbakken te plaatsen, zoals bij de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen al is gebeurd. ‘Dan hebben we het over kunstasbakken’, zegt Wempe-Kouwenhoven. De zogeheten ballot bins.
Ballot bins zijn bakken die wat lijken op een kleine brievenbus. Bovenin de bak kan de eigenaar van de asbak een vraag schrijven. Bijvoorbeeld: wie vind je de beste voetballer? Daaronder zijn twee openingen om een peuk in te gooien, ieder met een eigen antwoord. Bijvoorbeeld: Messi aan de ene kant, Ronaldo aan de andere.
Stem uitbrengen
Rokers kunnen hun stem uitbrengen door hun peuk onder hun gewenste antwoord weg te gooien. De twee opvangbakken hebben een glazen voorkant, waardoor iedereen kan zien welk antwoord het meest gekozen wordt. ‘Het zou rokers moeten stimuleren om hun peuk niet meer op de grond te gooien.’
Of de asbakken er daadwerkelijk komen, is nog de vraag. University Services en de faculteitsbesturen verwachten hun memo begin december naar het cvb te sturen, waarna het nog langs de universiteitsraad moet.