Een mobieltje of laptop in een hoorcollege leidt af, want je gaat er alleen maar andere dingen mee doen dan lesstof tot je nemen, vindt student-columnist Bauke van der Kooij. Je neemt toch ook geen bordspel of polaroidcamera mee?
De discussie om het mobieltje te verbieden op middelbare scholen draait op volle toeren, maar ondertussen zijn mobieltjes nog alom vertegenwoordigd in de collegebanken. En dat niet alleen: slechts incidenteel vind je tussen alle laptops soms nog een student met pen en papier.
Natuurlijk zijn er verschillen met de middelbare school, bijvoorbeeld dat je daar niet de keuze hebt om in de saaie les Frans te zitten waar je avoir en être moeten leren. Maar je hebt wel zelf hebt gekozen om die studie rechten of international relations te doen. Wie betaalt bepaalt, zou je zeggen. En kunnen studenten niet zelf bepalen wat ze doen, zij betalen toch collegegeld?
Al in 2014 werd er bij opleidingen gesproken over zo’n verbod. Was het toen nog de opleiding communicatie- en informatiewetenschappen in Utrecht (en die zouden er toch verstand van moeten hebben, zou je zeggen) die laptops weerde omdat iedereen op Facebook zat, ondertussen doen steeds meer opleidingen mobieltjes of laptops in de ban.
Het idee is leuk: laptops waarmee je makkelijker aantekeningen maakt en als een ultiem hulpmiddel bij een hoorcollege. Maar het werkt niet. Je leert meer als je aantekeningen maakt met pen en papier dan met typen. En de laptops (en mobieltjes) leiden ook nog eens heel erg af.
De telefoon, voorzien van alle gemakken, is gemaakt om je aandacht zo vaak en zo lang mogelijk vast te houden
Tegenwoordig hebben niet eens alleen meer Facebook, maar het nog veel ergere TikTok, BeReal, Instagram, Twitter en ga zo maar door. Even online een nieuwsartikel lezen (en daarna nog drie andere) tijdens een college lijkt niet heel raar, maar niemand zou ooit rustig de Volkskrant openslaan tijdens een college, of met een Nikonfototoestel een selfie maken. Â
De telefoon, voorzien van alle gemakken, is gemaakt om je aandacht zo vaak en zo lang mogelijk vast te houden. Zelfs de meest bevlogen docent legt het af tegen TikTok, en dat is niks om je voor te schamen, zowel voor de docent als voor de student. Dat is ook nog eens enorm demotiverend voor de docent, kijken naar een zaal vol studenten die naar een scherm turen.
Het argument ‘dat bepalen we zelf wel’ en ‘dit is geen middelbare school’ gaat niet op. Afgeleid worden is geen ‘keuze’ en daar mag een universiteit je best tegen in bescherming nemen, zeker als het ‘hulpmiddel’ maakt dat je de stof ook nog minder goed onthoudt.
Je neemt ook geen bordspel, tijdschrift, polaroidcamera of dvd-speler mee naar de collegezaal. Waarom dan wel een laptop of een smartphone? De opleidingen die dit verbieden zijn dapper, maar het is natuurlijk veel beter als de universiteit centrale richtlijnen opstelt.
En als kers op de taart: door al dat schrijven zijn die onleesbare doktershandschriften ook verleden tijd.
BAUKE VAN DER KOOIJ
Mooie column, ik heb het een tijdje geleden ook geprobeerd om met alleen collegeblok en pen naar de colleges te gaan en het beviel me prima.
Ik had het gevoel dat ik na een paar colleges merkte dat ik veel minder snel afgeleid werd en me beter kon concentreren. Ook merk je gewoon dat je door je notities op te schrijven ipv te typen veel meer bezig bent met de stof en de inhoud, en echt de kern probeert op te schrijven in plaats van de bulletpoints rechtstreeks over te typen.
Wel is het soms lastig om bij te blijven met je notities als de docent wat snel gaat, dit is met de laptop vaak een stuk makkelijker bij te houden. Daarnaast is het wel fijn om bepaalde figuren of ander materiaal rechtstreeks van de slides te kunnen kopiëren en te plakken in je digitale notities, maar dit kan ook verholpen worden door thuis nog even de collegeslides erbij te pakken.
Dit zijn gewoon een paar van mijn ervaringen met pen en papier, en ik zou graag andere studenten willen aanraden om hetzelfde te proberen, al is het maar voor één keer.
Ik ben docent in ruste, en kan Bauke niets betalen! Maar hij slaat wel de spijker op zijn kop!
Ik begrijp niet, dat docenten zich niet en masse uitspreken tegen iPhone en laptop in de collegezaal.
Tenzij ze bang zijn voor de reacties van hun studenten . Ik zou zeggen: beste docenten, toon moed, en binnen de kortste keren wordt de collegezaal weer een aangename ruimte!
Hoeveel geld heb je van docenten gekregen om deze column te schrijven, Bauke?
@Anoniem: héél even dacht ik, die ‘Anoniem’ is de middelbare school niet ontgroeid en denkt nog steeds dat docenten verwikkeld zijn in een complot om studenten het leven moeilijk te maken. Maar na een korte reflectie besefte ik dat je waarschijnlijk gewoon bedoelde dat dit een echt goed en professioneel advies van Bauke is. Helemaal mee eens!
Hahaha! Geld gekregen, nee joh! Bauke bestaat helemaal niet! Hij is het product van AI, net als Joe Biden, de Luizenmoeder en de oorlog in de Oekraïne. George Soros en de reptielen spreken tot ons via Bauke! Ik denk dat Cyber-Bauke vanavond in een pizzeria eet, waar ze in de kelder het bloed van onschuldige studenten drinken (met lamgeschreven handjes, dat vinden ze heerlijk!). Gelukkig houd jij de wacht voor ons, Anoniem! Dat is zo’n ongelooflijke geruststelling. Dank voor je heldenmoed.