Verbied het mobieltje en de laptop, lang leve pen en papier

Een mobieltje of laptop in een hoorcollege leidt af, want je gaat er alleen maar andere dingen mee doen dan lesstof tot je nemen, vindt student-columnist Bauke van der Kooij. Je neemt toch ook geen bordspel of polaroidcamera mee?

De discussie om het mobieltje te verbieden op middelbare scholen draait op volle toeren, maar ondertussen zijn mobieltjes nog alom vertegenwoordigd in de collegebanken. En dat niet alleen: slechts incidenteel vind je tussen alle laptops soms nog een student met pen en papier.

Natuurlijk zijn er verschillen met de middelbare school, bijvoorbeeld dat je daar niet de keuze hebt om in de saaie les Frans te zitten waar je avoir en être moeten leren. Maar je hebt wel zelf hebt gekozen om die studie rechten of international relations te doen. Wie betaalt bepaalt, zou je zeggen. En kunnen studenten niet zelf bepalen wat ze doen, zij betalen toch collegegeld?

Al in 2014 werd er bij opleidingen gesproken over zo’n verbod. Was het toen nog de opleiding communicatie- en informatiewetenschappen in Utrecht (en die zouden er toch verstand van moeten hebben, zou je zeggen) die laptops weerde omdat iedereen op Facebook zat, ondertussen doen steeds meer opleidingen mobieltjes of laptops in de ban.

Het idee is leuk: laptops waarmee je makkelijker aantekeningen maakt en als een ultiem hulpmiddel bij een hoorcollege. Maar het werkt niet. Je leert meer als je aantekeningen maakt met pen en papier dan met typen. En de laptops (en mobieltjes) leiden ook nog eens heel erg af.

De telefoon, voorzien van alle gemakken, is gemaakt om je aandacht zo vaak en zo lang mogelijk vast te houden

Tegenwoordig hebben niet eens alleen meer Facebook, maar het nog veel ergere TikTok, BeReal, Instagram, Twitter en ga zo maar door. Even online een nieuwsartikel lezen (en daarna nog drie andere) tijdens een college lijkt niet heel raar, maar niemand zou ooit rustig de Volkskrant openslaan tijdens een college, of met een Nikonfototoestel een selfie maken.  

De telefoon, voorzien van alle gemakken, is gemaakt om je aandacht zo vaak en zo lang mogelijk vast te houden. Zelfs de meest bevlogen docent legt het af tegen TikTok, en dat is niks om je voor te schamen, zowel voor de docent als voor de student. Dat is ook nog eens enorm demotiverend voor de docent, kijken naar een zaal vol studenten die naar een scherm turen.

Het argument ‘dat bepalen we zelf wel’ en ‘dit is geen middelbare school’ gaat niet op. Afgeleid worden is geen ‘keuze’ en daar mag een universiteit je best tegen in bescherming nemen, zeker als het ‘hulpmiddel’ maakt dat je de stof ook nog minder goed onthoudt.

Je neemt ook geen bordspel, tijdschrift, polaroidcamera of dvd-speler mee naar de collegezaal. Waarom dan wel een laptop of een smartphone? De opleidingen die dit verbieden zijn dapper, maar het is natuurlijk veel beter als de universiteit centrale richtlijnen opstelt.

En als kers op de taart: door al dat schrijven zijn die onleesbare doktershandschriften ook verleden tijd.

BAUKE VAN DER KOOIJ

5 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

5 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties