Groninger Universiteitsfonds (GUF): geen cent Israëlisch geld

Pro-Palestijnse demonstranten hebben kritiek op het Groninger Universiteitsfonds (GUF) en UKrant schreef daarover. Daardoor ontstaat een eenzijdig en onterecht beeld van het werk van het fonds, vindt het GUF-bestuur.

Afgelopen maandag brachten de Harmoniepleindemonstranten naar buiten dat het Groninger Universiteitsfonds (GUF) zou investeren in Israël. Dit is pertinent onwaar en het is onduidelijk waar de demonstranten dit op baseren; ze hebben op geen enkele manier contact met ons gezocht.

Wij vermoeden dat dit (ook toen al onjuiste) idee gebaseerd is op het jaarverslag 2022 dat online staat. Maar het getuigt helaas van erg weinig inzicht in hoe beleggingsportefeuilles tot stand komen om simpelweg aan te nemen dat investeringen jarenlang hetzelfde blijven.

In september 2022 hebben wij overigens, zoals op onze website valt te lezen, onze beleggingsstrategie herzien. Sinds die tijd belegt het GUF enkel in aandelenmixen die het label ‘sustainable’ hebben (conform de zogenoemde Morningstar Sustainability Rating die zeer betrouwbaar en onafhankelijk is) en in staatsobligaties van verschillende EU-landen.

We hebben het na de huidige berichtgeving nogmaals gecheckt: hier zit geen cent Israëlisch geld bij.

We hebben het nogmaals gecheckt: hier zit geen cent Israëlisch geld bij

Nog schadelijker dan het verwijt van de demonstranten is het stuk “’Foute’ investeringen” dat de UKrant hier dinsdag over schreef. Van een journalistiek medium mag je hoor en wederhoor verwachten – UKrant heeft ons nummer – maar helaas is dit stuk geplaatst zonder contact te zoeken met het GUF.

In dit stuk wordt de niet-onderbouwde claim van Israëlische investeringen als waar overgenomen: ‘Dit bedrag is gewoon uit de jaarverslagen van het GUF te halen’, maar ook hier wordt de informatie uit 2022 gebruikt om een uitspraak over 2024 te doen.

Daarnaast stelt het stuk onterecht dat onze investeringen ‘niet altijd even transparant’ zijn. Ook dit is niet waar: het GUF is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) en voldoet niet alleen aan alle eisen die de overheid stelt rond financiële transparantie van goede doelen, maar kreeg verleden jaar zelfs een pluim van de organisaties ‘Scientist4Future NL’ en ‘Fossiel Vrij NL’ over haar transparantie.

Het GUF was in de analyse van deze organisaties een voorbeeld voor andere universiteitsfondsen (‘Het Groninger Universiteitsfonds springt er in positieve zin uit’).

Met ons geld wordt het leven van veel studenten een stukje mooier gemaakt

Tevens wordt in het stuk gemakzuchtig de GUF als onderdeel van de RUG gezien (‘al het geld vloeit terug in de universiteit’), hetgeen ook al niet waar is, zoals in de op onze website gepubliceerde jaarverslagen duidelijk staat beschreven. Naast een aantal administratieve kosten, bestaan al onze uitgaven uit subsidies en beurzen. Verreweg de meeste van onze beurzen gaan daarbij naar individuele studenten, doorgaans als bijdrage in de reiskosten bij studiereizen.

Verder gaat een deel van onze uitgaven naar studie- en studentenverenigingen voor de organisatie van tal van academische en culturele activiteiten in Groningen. Last but not least werd juist gisteren de GUF100-prijs uitgereikt aan de beste student van iedere faculteit.

Kortom: met ons geld wordt het leven van veel studenten in Groningen een stukje mooier gemaakt, maar dit maakt ons op geen enkele manier een onderdeel van de universiteit.

Een belangrijke bron van onze inkomsten zijn onze donateurs. Tendentieuze en foutieve berichtgeving in UKrant over het universiteitsfonds zijn niet enkel een schending van het journalistieke mandaat van UKrant, maar ook schadelijk voor de reputatie van de Universiteitskrant en daarmee voor onze inkomsten.

Wij hopen van harte dat dit een eenmalige uitglijder van UKrant was.

Casper Albers (secretaris bestuur GUF), Kristina Linke (penningmeester bestuur GUF), Lou de Leij (voorzitter bestuur GUF)

9 REACTIES

9 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties