De Nederlandse universiteiten willen harder ingrijpen als hun wetenschappers bedreigd of geïntimideerd worden. Zo willen ze in alle gevallen aangifte doen en zetten ze gezamenlijk een platform op.
Dat heeft de Vereniging van Universiteiten (VSNU) maandag laten weten. Aanleiding voor de maatregelen is het toenemende aantal gevallen van bedreiging en intimidatie van wetenschappers die actief zijn in het publieke domein en wetenschappers die zich in gevoelige debatten mengen.
Wetenschappers worden na dergelijke optredens vaker thuis opgezocht en ontvangen in sommige gevallen voortdurend bedreigingen en scheldkanonnades via social media of per e-mail.
Vrijheid
‘We juichen het toe dat onze wetenschappers hun kennis en inzichten ten dienste van de samenleving inzetten’, zegt VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg. ‘Maar wanneer dat leidt tot intimidatie en bedreiging vatten wij dat op als een regelrechte aanval op de academische vrijheid én de vrijheid van meningsuiting.’
Daarom voeren universiteiten vanaf nu een zerotolerancebeleid: van elke vorm van bedreiging, fysiek of seksueel geweld, stalking en inbraak wordt aangifte gedaan. Ook zetten alle universiteiten in op steunmaatregelen zoals trainingen in online weerbaarheid en het aanbieden van psychosociale hulp.
Bovendien zetten de universiteiten gezamenlijk het platform WetenschapVeilig op. Dit platform wordt een onafhankelijke stichting, met als doel om de informatievoorziening, informatieverzameling, maatregelen en interactie met bijvoorbeeld justitie en politie landelijk te verbeteren.
Vizier op Links
In april werd RUG-docent Léonie de Jonge nog doelwit van een lastercampagne door het extreemrechtse platform Vizier op Links. De Jonge doet onderzoek naar populisme, radicaal-rechts en extreemrechtse politiek. Vlak na de Kamerverkiezingen van maart sprak zij meer dan eens in verschillende media over de 29 zetels die partijen PVV, JA21 en Forum voor Democratie samen behaalden.
Mede naar aanleiding van haar optredens, werd De Jonge in april met naam en toenaam op de website van Vizier op Links genoemd. Daar werd gesteld dat De Jonge ‘desinformatie verspreid in een uitzending over desinformatie’. De Jonge zelf meldde op Twitter dat ze ‘doelwit van een extreemrechtse lastercampagne’ was, ‘die resulteerde in intimidatie, beledigingen en pesterijen.’ Wat er naast de vermelding op de website nog meer gebeurde, wilde ze niet delen.