UMCG gaat in cassatie in zaak rond MD/PhD’s

Het UMCG gaat in cassatie in de zaak rond 44 MD/PhD’s die eisen als werknemer te worden beschouwd in plaats van als student. Het hooggerechtshof had hen in mei in het gelijk gesteld.

Het ziekenhuis hoopt dat een besluit van de Hoge Raad ‘tot meer duidelijkheid voor alle betrokkenen gaat leiden’.

De MD/PhD’s zijn aangenomen binnen het Experiment Promotieonderwijs dat het universiteiten mogelijk maakte om promovendi ten tijde van hun promotietraject een beurs te geven in plaats van een arbeidscontract. Niet alleen hadden ze daardoor maandelijks minder geld dan collega-promovendi die wel een contract hadden, ook liepen ze secundaire arbeidsvoorwaarden mis, zoals vakantiegeld of een eindejaarsuitkering.  

Hetzelfde werk

Niet eerlijk, vonden de studenten die afwisselend werken aan hun promotieonderzoek en aan het afronden van hun studie geneeskunde. Ze deden immers precies hetzelfde werk als de mensen die het traject volgden voor 2016, of na 2018 toen het UMCG geen plekken binnen het experiment meer te vergeven had. Ze begonnen daarom al vijf jaar geleden een zaak tegen het ziekenhuis.

Het UMCG vindt echter dat de promovendi geen werk verrichtten maar een opleiding volgden, waarbij ze alle vrijheid hadden. Sterker nog, ook de promovendi van voor 2016 zouden eigenlijk ‘studenten’ zijn geweest. 

Half miljoen

Daar was de kantonrechter het in 2022 mee eens, maar dit voorjaar oordeelde het gerechtshof in Leeuwarden dat de promovendi wel degelijk een arbeidsrelatie hadden met het UMCG en dus als werknemers beschouwd moeten worden.

De MD/PhD’s konden daardoor rekenen op duizenden euro’s per persoon aan achterstallig vakantiegeld, niet uitbetaalde vrije dagen, eindejaarsuitkeringen en eventuele pensioenheffingen. Voor het UMCG een kostenpost van in totaal zo’n half miljoen euro.

‘Aan de rechter is de vraag voorgelegd of hun opleidingsovereenkomsten met terugwerkende kracht zijn aan te merken als arbeidsovereenkomsten’, stelt het UMCG. Het ziekenhuis noemt het ‘een lastige situatie’ voor beide partijen.

Langer wachten

Dino Jongsma, die de promovendi de laatste jaren bijstond in hun strijd, reageert teleurgesteld. ‘De zaak wordt hiermee opnieuw vertraagd, mogelijk zelfs met een jaar. De MD/PhD’ers moeten door deze stap nog langer wachten op betaling van het loon dat hen volgens het gerechtshof toekomt.’

Ook het Promovendi Netwerk Nederland, dat al jaren strijdt voor de gelijke behandeling van promovendi, is niet te spreken over de stap van het UMCG. ‘Door op de allerlaatst mogelijke dag in cassatie te gaan, creëert het UMCG juist onduidelijkheid. Deze zaak loopt al meer dan vier jaar en wordt nu verder vertraagd’, zegt voorzitter Anneke Kastelein.

De uitspraak is potentieel ook van groot belang voor de RUG. In totaal namen immers 1500 studentpromovendi aan RUG en UMCG deel aan het experiment. En waar de MD/PhD’s vaak nog geen masterdiploma hadden, hebben andere beurspromovendi dat wel. Ook deze beurspromovendi protesteren al jaren tegen de ongelijke behandeling. 

Lees ook:

Engels

1 REACTIE

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties