U-raad keurt begroting goed, maar wil verdeling van geld opnieuw bekijken

De universiteitsraad heeft de universiteitsbegroting voor 2024 goedgekeurd, maar heeft kritiek op hoe het geld binnen de universiteit wordt verdeeld. 

Een meerderheid van de raad gaf donderdag een positief advies over de begroting waar ook de bezuinigingsplannen voor alle faculteiten in staan. Wel was de raad kritisch over de manier waarop het geld binnen de universiteit verdeeld wordt, het zogenaamde allocatiemodel. 

Hier zou volgens de raad sprake zijn van het ‘Mattheuseffect’: faculteiten die al weinig hebben, krijgen door de bezuinigingen nog minder. ‘Zo wordt een student geneeskunde bijvoorbeeld 4,5 keer meer bekostigd dan een student rechten’, zei Guido Visman van de Wetenschapsfractie. 

Compensatie 

Visman lichtte het voorbeeld toe door te zeggen dat rechten door een tekort van 2,4 miljoen 45 fte moet schrappen. ‘Dat betekent dat de flexibele schil volledig verdwijnt, gedwongen ontslagen niet uitgesloten zijn en vakken verdwijnen. Het gevaar is dat excellente studenten voor andere instellingen kiezen en dan niet zullen terugkomen.’ 

Volgens Visman zou het niet meer dan redelijk zijn om de hardst getroffen faculteiten te compenseren. En het allocatiemodel moet zo snel mogelijk op de agenda, zodat de u-raad daar opnieuw naar kan kijken.

Cherry picking

Het leek RUG-bestuurder Hans Biemans goed om nog eens naar de interne verdeling van geld te kijken. ‘Daarbij moeten we kijken hoe het er nu voor staat en wat dat betekent voor de toekomst.’ Maar, waarschuwde hij ook: ‘We moeten uitkijken voor cherry picking.’

‘We moeten het doen op basis van feiten. En ik wil ervoor waken dat we onderdelen uit bijvoorbeeld een CIT-pakket van een faculteit halen, om er vervolgens achter te komen dat een persoon in de faculteit dat toch wel gebruikt en we het er dan weer terug in moeten stoppen.’

Kwaliteit waarborgen

Na kritische noten over het allocatiemodel, kwam ook wat kritiek over de begroting voor 2024. Vooral Lijst Calimero liet van zich horen en vroeg het college van bestuur of het de zorgen die faculteitsraden hebben wel voldoende serieus neemt.

‘Er blijkt uit de gevoelens van de faculteitsraden heel veel zorgen te zijn over het effect van de bezuinigingen op de kwaliteit van het onderwijs en onderzoek’, zei Ale ten Cate van Calimero. 

Kleine vakken die ophouden te bestaan, andere vakken die worden samengevoegd, het student-stafratio dat te veel zal groeien. ‘Welke garanties geven jullie over het behoud van de kwaliteit?’

Samen optrekken

Rector Jacquelien Scherpen snapt de gevoelens van de faculteitsraden en zegt alles in het werk te stellen om de kwaliteit van onderwijs en onderzoek te bewaken. ‘We zijn in gesprek met heel veel partijen om dit te bewerkstelligen. Wat ik merk is dat er veel gezamenlijkheid in zit, want we voelen met zijn allen hetzelfde probleem en we hebben ook met zijn allen dezelfde wens’, zei ze. 

Om die reden heeft de rector er vertrouwen in dat het samen gaat lukken om zowel bezuinigingen door te voeren, als de kwaliteit van onderwijs en onderzoek te waarborgen.

Noodzakelijk kwaad

Hoewel de voltallige Calimerofractie tegen de begroting stemde, twee raadsleden blanco stemden en een zich van stemming onthield, zagen de meeste andere raadsleden de begroting als een noodzakelijk kwaad. 

‘Met alle informatie die wij hebben, begrijpen we de keuzes die gemaakt moeten worden in de begroting’, zei studentlid Verena Erich namens studentenpartij SOG. ‘We hebben er vertrouwen in dat we in 2026 weer terug in balans zijn en daarna verder kunnen kijken naar hoe we de universiteit toekomstbestendig maken.’ 

Lees ook:

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties